SRPSKE BORBENE MAŠINE: Evo zašto je Putin ‘LUD’ za srpskim vojnicima! (FOTO)

marsiranje

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, AP/Tanjug

U kompleksu beogradskog Sajma održava se Međunarodni sajam naoružanja pod nazivom “Partner 2015” gde je svoj arsenal predstavilo čak 18 zemalja, a evo koje borbene mašine je pokazala Srbija

U kompleksu beogradskog Sajma održava se Međunarodni sajam naoružanja pod nazivom “Partner 2015″ gde je svoj arsenal predstavilo čak 18 zemalja, a Srbija je izašla sa svojim adutima avionom „sova”, borbenim patrolnim čamcem, domaćim radarom za osmatranje na zemlji i mnogim drugim borbenim mašinama!

[adsenseyu1]

Složeni artiljerijski i raketni sistemi, borbena oklopna vozila, laki avioni i mnogo elektronske opreme – eksponati su na sedmom Međunarodnom sajmu naoružanja „Partner 2015”, otvorenom u Beogradu.

SRPSKA VOJSKA PREGAZIĆE NEMAČKU: Zastava SRBIJE vijoriće se u Berlinu!

Foto: Tanjug/Marko Đoković

– Ove godine dostigli smo rekordan broj učesnika sajma naoružanja koji su došli iz 18 zemalja. Akcenat smo stavili na sveobuhvatniji prikaz domaćih proizvođača u industriji vojne opreme, u kojoj imamo najveće izvozne kapacitete. Takođe, otvoreni smo za sve forme saradnje o čemu govore i sporazumi o vojnotehničkoj saradnji potpisani sa zemljama poput Rusije, kao i Individualni akcioni plan (IPAP) potpisan sa NATO-om – rekao je prilikom otvaranja sajma ministar odbrane SrbijeBratislav Gašić.

[adsenseyu1]

Jugoslav Petković, direktor kompanije „Jugoimport SDPR“, jednog od organizatora ove manifestacije, najavio je da će sledećeg meseca, prvi put u Srbiji, početi proizvodnja artiljerijskih cevi svih kalibara.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Posebno interesovanje posetilaca privukao je novi školski avion „sova“, četvorosed, proizvod pančevačke fabrike aviona „Utva“. Ova letelica, a izloženi primerak ofarban je u crvenu i zlatnu boju, namenjena je za obuku pilota i sportsko letenje. Maksimalna brzina „sove“ je 270 kilometara na sat, a autonomija leta više od četiri sata.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Kako kažu za „Politiku“ u „Utvi“, ovaj avion razvijen je iz dobro poznatog dvosedog školskog i sportskog aviona „utva 75”. Ipak, „sova“ će imati jači „lajkoming“ motor, aerodinamičniji prednji deo, sasvim nove elektronske instrumente, a i kabina je redizajnirana. Četvorosedi model razvijen je na osnovu interesovanja kupaca. Naime, u nekim zemljama obuke se, umesto u uobičajenim dvosedim avionima, sprovode u ovakvim letelicama.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

U avionima poput „sove“ lete instruktor i tri učenika. Dok jedan na kopilotskom mestu neposredno uči pilotiranje, dvoje učenika sa zadnje klupe prate tu praktičnu nastavu, uočavaju greške i kasnije se trude da ih ne ponove. Instruktor ne mora da se po istim temama obraća svakom učeniku posebno, a učenici sa zadnjih sedišta umesto da su na zemlji – lete i stiču nova iskustva.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Na štandu „Jugoimporta“ premijerno je predstavljen novi patrolni borbeni čamac, višenamensko plovilo koje razvija brzinu od 40 čvorova, a na punom gasu može da se vozi pet sati.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Osim toga predstavljena je nova vazduhoplovna nevođena raketa vazduh–zemlja M-15, kalibra 128 milimetara, kao i domaći prenosivi izviđački radar koji može da otkrije prisustvo čoveka na udaljenosti od oko šest kilometara.

Takođe, u krugu od 12 kilometara ovaj radar otkriva lako vozilo, teško vozilo locira u prečniku od 24 kilometra, a helikopter u niskom letu na udaljenosti od 10 kilometara. Ovaj uređaj, za koji proizvođači tvrde da ima minimalan nivo zračenja, može biti idealno sredstvo u aktuelnoj borbi protiv ilegalnog prelaska granica.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Izloženi su samohodni artiljerijski sistemi, među kojima je komercijalni adut odbrambene industrije Srbije „nora B52” kalibra 155 milimetara, kao i višecevni raketni sistem „morava“. Tu su i borbena oklopna vozila „lazar 2” i BOV M-11, kao i kompletan asortiman streljačkog naoružanja fabrike „Zastava oružje“. Takođe i laki avion „lasta“, sa naoružanjem koje može da nosi.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

(Telegraf.rs)

 

2 Comments on "SRPSKE BORBENE MAŠINE: Evo zašto je Putin ‘LUD’ za srpskim vojnicima! (FOTO)"

  1. Valter Walter Terzic | 24. June 2015. at 21:34 |

    ne razumijem cime se to hvalite i ni na jednoj slici nisam vidio nikakvo novo oruzje…posebno ne kuzim koji kreten moze napisati i vjerovati da ce srpska vojska pregaziti njemacku vojsku i da ce srpska zastava vijoriti u berlinu s jedne strane a s druge niste sposobni poraziti ni kosovo…kakve su to gluposti…koji idiot ovo moze pisati…nije li vam dosta ratovanja i hvalisanja????probajte jos jednom…

    • Russian63 | 24. June 2015. at 22:10 |

      Господине Валтер,ако сте ви озбиљно схватили овај наслов,онда човек мора да посумња у вашу интелигенцију.А што се Косова и Метохије тиче,то ће бити враћено милом или силом под режим државе Србије,али морамо прво да будемо стрпљиви као Јевреји за Јерусалим.Дакле кад прође НАТО окупација,Србија ће врло брзо вратити своју свету земљу у своја недра и ту сумње нема.А што се вас Хрвата тиче боље нас не љутите,јер ако кренемо на вас ни Немачка вам неће помоћи!

Comments are closed.