Srbin odbranio diplomski rad u narodnoj nošnji, sad je sve ponovio za master: Filip je car sa Pravnog fakulteta o kom priča ceo grad (FOTO)

nosnja

Foto: Facebook/Филип Живановић

 Motivi su isti, vodim se mišlju da naš, ali i svaki narod u svetu živi u večnosti kroz očuvanje svoje kulture, običaja i tradicije – rekao je vredni mladić koji je oduševio profesore i kolege i zasluženo dobio ocenu 10

Filipa Živanovića (25) znate kao studenta Pravnog fakulteta koji je svoj diplomski rad branio u narodnoj nošnji, a sada je to ponovio i na odbrani master rada.

U čakširama, pletenim čarapama, sa pojasom oko struka, prslukom, košuljom sa vezom i šajkačom na glavi, on je ponosito stao pred svoje kolege, ali i članove stručne komisije.

– Prvi ispit na masteru  iz oblasti transportnog osiguranja polagao sam tačno pre dve godine, na isti dan kad sam i preuzimao diplomu za osnovne studije.

Rad “Terorizam kao rizik u transportnom osiguranju” sam odbranio kod profesora Nataše Petrović Tomić i Mirka Vasiljevića, još u decembru 2016. godine, ali diploma je zvanično stigla ove subote, 27. januara – objasnio je ovaj mladić, koji iznad svega poštuje duh srpskog naroda.

nosnja

Foto: Facebook/Филип Живановић Na odbrani diplomskog rada

– Ponovni dolazak u nošnji je prirodan nastavak u odnosu na svečanost od pre dve godine, s tim što sam u međuvremenu uspeo da kupim nošnju. A motivi su isti, vodim se mišlju da naš, ali i svaki narod u svetu živi u večnosti kroz očuvanje svoje kulture, običaja i tradicije.

Zaista mislim da su ovakve svečanosti, kao što je dodela diplome, ali i venčanja, proslava slave i slično, dakle sve one prilike u kojima se ljudi okupljaju dobrim povodom, idealni trenuci da se kroz nošnju pokaže svest o očuvanju nečeg što ne živi u prošlosti, već onog što je neprolazno i onog što može i mora da ima svoje mesto i u 21. veku, veku postmodernizma – objašnjava master prava.

devojka

Foto: Facebook Master diploma na Pravnom fakultetu

Filip dodaje da je nošnja samo “prikaz” onog što nosi u srcu i duši.Prema njegovim rečima, reakcije svih prisutnih su bile pozitivne.

– Profesor Đurđević mi je rekao da je i njegov otac isto tako primio diplomu, a kolege i dalje drže obećanje da će i oni doći u nošnji kada budu branili rad – zaključio je ovaj vredni mladić, koji je zasluženo dobio ocenu 10.

(Dnevne.rs /Izvor: S.I., Telegraf)