SRBIJI PRETI UVOĐENJE NOVIH MERA ZBOG KORONE?! Epidemiolozi o vraćanju policijskog časa, nošenju maski…

virus

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Ako situacija nastavi da se pogoršava mere će biti pooštrene u lokalnim žarištima, a podrazumevaće obaveznu zaštitnu opremu u gradskom prevozu i prodavnicama

Posle relaksiranja mera zabrane okupljanja na javnim mestima, što je rezultiralo organizovanjem masovnijih proslava i utakmica, ali i otvaranja škola i vrtića i povratka studenata u domove, poslednjih dana je počeo da raste broj novoobolelih od koronavirusa, pa epidemiolozi razmatraju uvođenje novih mera za sprečavanje širenja virusa.

Mada stavovi stručnjaka još nisu sasvim usaglašani, kako saznajemo, ukoliko se situacija bude pogoršavala, mere će biti pooštrene u lokalnim žarištima i podrazumevaće pre svega obavezu nošenja maski u gradskom prevozu, kao i u prodavnicama, tržnim centrima i drugim zatvorenim prostorima.

Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba rekao je da će se mere, ukoliko bude bilo potrebe, lokalno određivati i uvoditi.

– Epidemiološka situacija je na granici između nesigurne i povoljne pod kontrolom zbog novih žarišta kao što su Novi Pazar, Tutin, Vranje. Znali smo da će studenti doći u Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš. To je očekivana situacija i moramo se vratiti ozbiljnosti i sprovoditi mere – rekao je Tiodorović i ponovio da bi maske trebalo nositi u zatvorenom prostoru, dok na otvorenom moramo biti na određenom rastojanju.

KRUŠEVLJANIN NAŠAO TORBICU, A U NJOJ 2,7 MILIONA! Ono što nije hteo da uradi će vas IZNENADITI

Ni prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 u Nišu nije isključio mogućnost da se na lokalu uvedu oštrije mere. – U slučaju da dođe do porasta broja zaraženih verovatno je da budu uvedene oštrije mere na lokalu. Ne verujem da će biti policijskog časa ili zabrane okupljanja, ali je moguće da se uvede obaveza nošenja maski u gradskom prevozu i zatvorenim prostorima – rekao je za Kurir Ranković i dodao da je jako bitno da stariji sugrađani i hronični bolesnici nose maske u svim situacijama gde je veća cirkulacija ljudi.

Epidemiolog Zoran Radovanović primetio je da broj novozaraženih već mesec dana oscilira između 20-30 i sto. – Pretpostavljam da će za desetak dana ipak biti odlučeno da se malo pritegne – rekao je on i dodao da bi mere trebalo olabljivati postepeno.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se mogu očekivati izvesne ekcesne situacije, kao u Novom Pazaru, Tutinu, jer se nalazimo u periodu otvaranja zemlje, organizovanja svadbi i raznih vrsta skupova, kao i prijemnih ispita i povratka studenata u domove, te nije isključio čak ni mogućnost zabrane javnog okupljanja.

Ukoliko prekršite neka od OVIH PRAVILA u Crnoj Gori, možete platiti kaznu do 2.000 EVRA!

Inače, najveći procenat novozaraženih u odnosu na testirane od ukidanja vanrednog stanja, čak 2,47 odsto, zabeležen je u nedelju, 7. juna, a najviše novoobolelih bilo je iz Beograda i Niša. Pojedine političke stranke su, zbog ove situacije, najavile otkazivanje velikih predizbornih skupova.

 

(Dnevne.rs/Kurir.rs)