“SRBI PUTINA DOČEKUJU KAO BOGA”: Evo kako hrvatski mediji pišu o poseti ruskog predsednika Srbiji (FOTO)

Vučić

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Srbija i Rusija decenijama imaju više nego dobru saradnju koja se ogledala u raznim sferama života zbog koje Srbi ne kriju da na Ruse i Rusiju gledaju na “neki drugi način”, navodi hrvatski “Večernji list”.

List piše da je “poznato da je Rusija, posebno zadnjih godina, otkako je na čelu Vladimir Putin, u više navrata stala iza Srbije protiv interesa EU, Brisela i SAD.

Rusija je, što je istakao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bila ta koja je spasila Srbiju od stigme genocida, a i danas se zaštitnički ponaša prema našim istočnim susedima”. Kako se navodi, Rusija je Srbiji pomogla na ekonomskom planu putem raznih ulaganja, projektima, pozajmicama…

“Poznato je da je Rusija na razne načine pomogla i modernizaciju Vojske Srbije koja je u skladu s tom saradnjom nabavila MiG-ove 29, topove, a najavljuje se i skora isporuka tenkova. Srbija je zauzvrat uvek stajala iza Rusije pa je tako bila i jedna od država koja je odbila da uvede sankcije Moskvi.

Upravo zbog svega toga Putin u Srbiji ima poseban status i na njega se gleda kao na najvećeg zaštitnika Srba i Srbije. Na sličan način posamatra se i njegova poseta jer mnogi građani Beograda misle da će Rusija pomoći Srbiji na ekonomskom i vojnom planu, ali i da će nekako pomoći da Kosovo ostane deo Srbije”, piše list.

Međutim, list navodi da ostaje da se vidi koliko je to realno i ostvarivo u sadašnjem odnosu snaga i uticaju u Evropi i svetu. “Svestan snage i moći Rusije, ali i svoga položaja u EU i svetu, Vučić već nekoliko godina manje ili više uspešno balansira između Rusije i EU.

PUTIN JE ZAGRLIO SAMO JEDNOG SRPSKOG MINISTRA ISPRED PALATE! Da li je ovako ŠEF KREMLJA pokazao ko je njegov čovek? (FOTO)

Srbija ima posebne odnose s Rusijom što službeni Beograd i ne krije, ali u isto vreme članstvo u EU, što su takođe više puta naveli, dugoročan im je i strateški cilj.

Svega toga svesni su i u Briselu i Vašingtonu koji za sada na takvu politiku Beograda gledaju s više ili manje odobravanja, ali za sada bez jasne odrednice Srbiji želi li da se okrene Moskvi ili EU.

Kako god, Putin u Beograd dolazi ističući dugogodišnje dobre odnose dve države koji su iz godine u godinu sve bolji i sve važniji. U intervjuu srbijanskim dnevnim listovima Putin je rekao da su u usponu bilateralne veze u svim sferama i da se povećava i robna razmena. Ona je 2017. godine iznosila dve milijarde dolara, a nastavila je rasti i prošle godine.

Ruska ulaganja u srpsku ekonomiju premašila su iznos od četiri milijarde dolara.Ostvarena je i saradnja ruskog koncerna Gazprom i NIS-a koja je, kako je naveo Putin, omogućila srpskoj kompaniji da postane lider na energetskom tržištu balkanske regije.

Najavljeni su i novi projekti i nova ulaganja Rusije u Srbiju koja će, kako se očekuje, pomoći razvoju i rastu srpske privrede”, piše “Večernji list”.

Zanimljivo je i da sajt “Index” prati uživo dešavanja iz Beograda. Sajt navodi da je oko 100.000 Srba dočekalo ruskog predsednika.

“U fokusu dvojice predsednika biće, među bilateralnim temama, i aktuelna situacija u regiji, pre svega pitanje Kosova, čiju nezavisnost Rusija ne priznaje i pruža podršku Srbiji u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama”, piše “Index”.

Pod naslovom “Srbi Putinu daruju štene” sajt “24 sata” izveštava o poklonu Aleksandra Vučića Vladimiru Putinu i navodi da pas po imenu Paša već ima i spreman pasoš. “24 sata” navode i da su u Beogradu “neviđene mere bezbednosti”.

(Dnevne.rs /Blic /Izvor:  Večernji list , Index , 24 sata)