SRBI MUSLIMANSKE VEROISPOVESTI: Žive u Albaniji, a srpski uče dok ih čuva oružana straža! (FOTO)

Albanija

Foto: printscreen/Fejsbuk

U gradu Fieru u Albaniji živi pet hiljada Srba, od kojih je nekoliko hiljada muslimanske veroispovesti. Srbi muslimani – tako se izjašnjavaju.

Ovakvih primera ima u više mesta Albanije, posebno u Skadru, gde je reč uglavnom o porodicama poreklom iz Podgorice i njene okoline. Ovi u Fieru su poreklom iz Sandžaka, doselili se na albansku obalu 1924. godine.

Zahvaljujući zadivljujućoj hrabrosti i upornosti porodice Duljević, već petu godinu radi prva i jedina srpska osnovna škola u „zemlji orlova“.

Za ovu prosvetiteljsku misiju, domaćin Ekrem Duljević darovao je svoju kuću. Preuredio je za potrebe škole u kojoj danas nekoliko stotina đaka sriče srpsku azbuku. Uče o srpskoj istoriji i tradiciji.

Nastavu za učenike od prvog do četvrtog razreda izvode učitelji koji dolaze iz Skadra i Tirane, a angažovano je i šest vozača koji dovoze đake iz susednih mesta.

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA: Smanjiti broj ambasada u zemljama EU koje su priznale Kosovo

Otac moga oca ostavio nam je amanet da sačuvamo srpski jezik.Polovinom septembra 2010. godine, kada smo počeli, bio je to kurs srpskog jezika i trebalo je da ga držimo u vreme vikenda. Interesovanje je, međutim, bilo ogromno i sada imamo prvu osnovnu školu sa četiri, a naredne školske godine sa pet razreda, koju pohađa 213 učenika“, priča Ekrem Duljević, koji je i predsednik „Jedinstva“, Udruženja Srba u Albaniji.

Nisu baš svi u Ret Libofši, selu sa oko 420 srpskih kuća, na periferiji Fiera, blagonaklono gledali na to što se u dvorištu Duljevića, pred ulaznim vratima škole, vijori srpska zastava.

Najprije se krenulo sa pokušajem podmićivanja roditelja da decu ne šalju u školu. Ucenjivani su i učitelji. Kada to nije urodilo plodom, prešlo se na otvorene pretnje, čak i smrću, članovima familije Duljević.

Prema njegovim rečima, bilo je svakojakih pritisaka, od skidanja srpskih simbola, zastave i table škole, do pretnji smrću njegovoj deci od pripadnika Crveno-crne alijanse.

„Bili smo prinuđeni da tokom održavanja nastave, ali i noću, držimo straže pod oružjem“, kaže Ekrem, i dodaje da je sada situacija neuporedivo bolja zahvaljujući većem razumevanju albanske države.

Domaćini objašnjavaju da su se u ove krajeve doselili pre skoro sto godina iz okoline Novog Pazara, Senice i Tutina. Njihovi preci su, u stvari, muslimani srpskog porekla, čiji se potomci danas izjašnjavaju kao Srbi i često deci daju srpska imena. U celom okrugu Fier ima čak 2.000 srpskih porodica.

GOTOVO JE SA ŽUTOM KIŠOM: Evo kakvo vreme nas očekuje do 1. maja (PROGNOZA)

„Planiramo da podignemo novu školsku zgradu. Urađen je projekat i o svemu smo obavestili našu ambasadu. Očekujemo pomoć matične države“, ističe Duljević, dodajući da im je za sada Beograd pomagao slanjem dela udžbenika, i stipendiranjem nekoliko desetina studenata na Univerzitetu u Beogradu.

U lepo uređenoj učionici, okićenoj srpskim zastavama, prvi čas počinje školskom himnom „Sveti Sava“.

Učenici pokazuju sveske sa obrađenim gradivom, ispisane na srpskom jeziku, ćirilicom i latinicom, crteže sa izložbe.

Na časove, kako rekoše, dolaze s velikom voljom, jer žele da što bolje ovladaju srpskim jezikom. Da steknu znanja o istoriji i kulturi svojih predaka. Nastavnik Kozma Dima na tabli ispisuje „Srbija je naša majka“, a đaci ga prate i čitaju naglas.

Selo Ret Libofša je u opštini Libofša, koja pripada oblasti Fier. Ova oblast je poznata po antičkom gradu Apolonija, gde je kratko vreme boravio Ciceron, slavni rimski orator. A na brdu iznad sela nalazi se manastir Ardrenica, koji je nekad nosio ime Svete Trojice.

ŠTETNO ZA SRBIJU: Vučić osudio Šešeljevo vređanje

Ovaj manastir je sagrađen 1282. godine. U njemu se nalazi prelepa freska Svetog Save, a veruje se da je u njemu krunisan i Đorđ Kastriot Skenderbeg.

Danas u ovaj manastir, za svaki značajniji pravoslavni praznik, dolaze kako muslimani srpskog porekla iz ovog sela, tako i Albanci pravoslavci iz okolnih mesta.

„Mi idemo i u crkvu i u džamiju“, kaže starina Ismet Duljević, koji je poklonio livadu na kojoj će se graditi nova srpska škola.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Rešenje neće biti bezbolno za Srbe

„Muslimani smo po veri, ali moramo da poštujemo i veru svojih predaka. Otac mi je u amanet ostavio da čuvamo srpski jezik i sjećanje na Srbiju odakle smo došli prije skoro 100 godina. Tako mi deci dajemo i pravoslavna i muslimanska imena, pa se moji sinovi zovu: Ismet, Ljuban, Golub, Dževahir i Mirko“, kaže on.

(Dnevne.rs/Espreso.rs/Izvor: sedmica.me)