SPREMITE SE, SUTRA JE PREOBRAŽENJE: Ovu JEDNU STVAR nikako ne smete da radite! (INFO)

ikona

Foto: Wikipedia/Dodo78

Za Preobraženje se vezuju i mnogobrojna narodna verovanja i običaji
[adsenseyu6]

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave veliki praznik – Preobraženje Gospodnje.

Ovaj praznik posvećen je sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada je on najavio svoje kasnije stradanje i slavu.

Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se Hristos pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.

Na Preobraženje se preobražava i list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda postaje hladnija, pa nije za kupanje.

Kod ljudi se, prema narodnom verovanju, takođe dešavaju promene – ko je preko leta pocrneo, počinje da beli.

Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noć tri puta preobražava. Ko to vidi i drugom obelodani, verovalo se da će izgubiti razum.

Zbog nekih sličnosti sa Bogojovljenjem, Preobraženje se naziva iletnja Bogojavljenska noć.

Prema rasprostranjenom verovanju, na Preobraženje ne valja preko dana spavati, jer ko tog dana odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti dremljiv i krmeljiv.

Smatra se da nije dobro plakati na Preobražanje, jer će taj plač preći u naviku.

U Srbiji je 30 hramova posvećeno Preobraženju.

Među njima su najpoznatije crkve Preobraženja u Beogradu, Pančevu, Sokobanji, Smederevskoj Palanci i preobraženjski manastir u Ovčaru, srpskoj Svetoj Gori.

U pravoslavnim hramovima se na Preobraženje iznosi i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema pravoslavnom srpskom običaju, prvi put jede na ovaj praznik.

U nekim krajevima u Srbiji na Preobraženje se beru lešnici i preko cele godine čuvaju za lek, kad nekoga zaboli uvo. Verovalo se da će, kada se bolesniku daju takvi lešnici da ih pojede, on ozdraviti.

Bio je običaj da devojke i žene tog dana odrade od svakog ženskog posla po malo, kako bi cele naredne godine bile vredne.

[adsenseyu1]

U Gruži su na Preobraženje žene deci vezivale crvenim koncem paricu oko vrata ili na kapu kačile desnu šapu od krtice – da ih čuvaju od uroka.

U narodu se obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf)

[adsenseyu5]