SMENJEN DIREKTOR ŠKOLE U BARAJEVU NAKON VRŠNJAČKOG NASILJA: Prosvetna inspekcija utvrdila da Jelić nije zaštitio učenike (INFO)

devojke

FOTO: SCREENSHOT / SCREENSHOT

Direktora Srednje škole Barajevo Dobrovoja Jelića, čije učenice su akterke stravičnog vršnjačkog nasilja, danas je smenio ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razrešio je Dobrivoja Jelića direktora Srednje škole u Barajevu sa danom 17. 09. 2019.godine.

Na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora koji su izvršili prosvetni inspektor Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja utvđeno je da ustanova ne sprovodi mere za bezbednost i zaštitu učenika – navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

SPAKOVAO KOFERE: Nikola Đuričko sa celom porodicom seli se u Ameriku, a evo zašto su se odlučili na ovaj korak!

Na osnovu svega navedenog tokom inpekcijskog nadzora stekli su se uslovi za razrešenje direktora ustanove predviđeni odredbom člana 128. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zakon propisuje da je direktor odgovoran za zakonitost rada i za uspešno obavljanje delatnosti ustanove.

– U skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, direktor nije preduzeo odgovarajuće aktivnosti odnosno nije obavestio nadležnu školsku upravu o trećem nivou nasilja i nije sazvao Tim koji bi hitno krenuo u postupak rešavanja problema nasilja – saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Svega nekoliko minuta pre objavljivanja zvanične odluke ministra, razgovarali smo sa Jelićem, koji je rekao da bi bio iznenađen ako bi danas dobio otkaz.

– To bi bilo iznenađenje da me smene danas. Juče je bilo objavljeno da ću biti smenjen i pre sastanka koji smo imali, a valjda treba da se otkuca zapisnik, da ga ministar pogleda, ako treba da dam još neku izjavu… – rekao nam je direktor Jelić svega nekoliko minuta pre nego što je odluka o razrešenju zvanično objavljena.

GRAĐANI OPREZ: Uslugu koja je do sada bila BESPLATNA, banke počele da NAPLAĆUJU

On je dodao da sama “smena nije sporna”, ali da bi ga začudilo ako bi se to desilo danas.

– Ministarstvu je najlakše da smeni direktora – smatra on.Podsetimo, ovaj slučaj vršnjačkog nasilja uznemirio je javnost u petak, kada je na društvenim mrežama osvanuo jeziv snimak dve devojčice koje šamaraju i maltretiraju treću, znatno sitniju.

Jedna od batinašica, kao i devojčica koja je pretrpela nasilje, i to ko zna koliko puta, jer je naknado objavljeno još snimaka na kojima prima šamare – učenice su Srednje škole Barajevo.Policija je inače podnela krivične prijave protiv I. O. (15) i D. I. (14) zbog nasilničkog ponašanja jer su maltretirale A. M. (15), a nasilnicama preti i izbacivanje iz škole.

     

(Dnevne.rs /Izvor:  M.M., Blic)