SKANDAL U NEVESINJU: Ćetković i Lutkić tražili skidanje natpisa “Mitrovdanske bitke” i grba Republike Srpske?!

cetkovic

Foto: Printscreen/instagram

Iako je bilo planirano da glumac Vojin Ćetković u Nevesinju na Mitrovdan dobije povelju kojom bi postao kum ove opštine, to se, pišu lokalni mediji, ipak nije dogodilo.

U ovom mestu je juče proslavljen Mitrovdan – Dan opštine Nevesinje, a ujedno i slava boračke organizacije Republike Srpske, ali i sećanje na bitke iz 1992. i 1994. godine, prenosi topportal.info i još nekoliko medija iz Republike Srpske.

Dvodnevna svečanost trebalo je da bude završena svečanom akademijom koju je trebalo da vodi glumac Dejan Lutkić, a Vojin Ćetković da nastupi u performansu sa srednjoškolcima iz ovog mesta.

Međutim, Ćetković i Lutkić su napravili skandal, tvrde organizatori, jer su tražili da se sa bine skine veliki natpis “Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na Nevesinjskom ratištu”, koji je stajao uz grb Republike Srpske, kao i natpis Vlada Republike Srpske – Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

PREDSEDNIK SRBIJE ODBRUSIO JADRANKI KOSOR: Njegove reči odjekuju Zagrebom

Ne dolazi u obzir uklanjanje

Organizatori akademije, Opština Nevesinje i Odbor Vlade za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, odnosno Ministarstvo za boračka pitanja Republike Srpske, odbili su da skinu pano i naveli da ne dolazi u obzir uklanjanje niti pomeranje navedenog panoa u stranu.

Beogradski glumci su nakon toga napustili Nevesinje i time organizatore stavili u nezgodnu situaciju, prenose mediji, jer se sve odigralo neposredno pred početak svečane akademije koja je trebalo da se direktno prenosi na Radio televiziji Republike Srpske.

Glumac nije dobio povelju

Akademija je ipak održana, ali sa desetak minuta zakašnjenja.

– Ne samo da Vojin Ćetković nije dobio povelju, već nikad više neće biti pozvan u Nevesinje – izjavio je načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

OVO RODITELJSKO PISMO JE OSVOJILO DRUŠTVENE MREŽE: Ovo bi svako trebao da pročita

Bitke devedesetih

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obeležava u Nevesinju, jer je u dve mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina, piše Srna. Ove bitke smatraju simbolom odbrane istočne Hercegovine.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno ih je 750. Na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, navodi Srna, jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog veća odbrane i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

NESVAKIDAŠNJA KUĆA PEKARA DOBRICE U PIROTU: Gaji drveće na krovu! A tek da vidite šta ima ispod krošnji (FOTO)

Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade, sačinjene od boraca iz Nevesinja i doline Neretve.

       

(Dnevne.rs/izvor: Telegraf.rs)