SKANDAL U HRVATSKOJ: Srbi izbrisani iz istorije grada Knina!

Hrvatska

Foto: printscreen/youtube

U prvoj turističkoj brošuri Knina, koja je nedavno prezentovana na sajtu Huknet, Srbi su apsolutno izbrisani iz istorije ovog grada, uključujući tu crkvu koja se nalazi u samom centru koja je do sada bila nezaobilazna “meka” većini stranaca.

Ovaj projekat je finansirala i osmislila Turistička zajednica Knina, a profesor Dragoljub Čupković, jedan od preostalih Srba u ovom gradu prvi se javno usprotivio ovakvom prekrajanju istorije.

– Srbi kao da nikad nisu živeli na ovim prostorima, ali i kao da ničim nisu potpomogli izgradnju ovog grada. Stvarnost je sasvim drugačija, a to je očigledno nekome zasmetalo – kaže Čupković.

[adsenseyu5]

U pomenutoj turističkoj brošuri ne spominje se nijedna od “srpskih građevina”, ali ni srpski intelektualci koji su na svaki način, kroz vekove, doprinosili razvoju grada.

– Mada se Saborni hram Pokrova Presvete Bogorodice nalazi u glavnoj kninskoj ulici i zvanično je spomenik kulture Republike Hrvatske, u ovoj brošuri nije pomenut ni slovom. Uostalom, kao ni preostalih 15 crkava i tri manastira iz 14. veka: Krupa, Krka i Dragović. Pa Bogoslovija – Tri jerarha u Krki je stara više od 400 godina, takođe nije zavredela da se nađe u turističkoj ponudi Knina – nabraja Čupković.

NARODI BIVŠE JUGOSLAVIJE JEDNO TREBA DA SHVATE: Nebojša Glogovac o doživotnoj Ratku Mladiću (VIDEO)

On podseća da se na spisku turističke ponude nisu našli i mnogi drugi istorijski vredni spomenici ili objekti.

– Čupkovića most, kameni vijadukt, remek-delo graditelja iz 1925. godine i dalje je drugi po veličini u Evropi. Ali u Kninu su i, doduše i dalje devastirani, škole i domovi Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića koji su ovde radili kao prosvetitelji. Mogu se nabrojati i brojni srušeni spomenici iz perioda NOB-a – ističe Čupković i dodaje da nije najporaznije to što u projekat turističke ponude ovog grada nije bio uključen nijedan Srbin, već čak ni struka.

– Čak nisu ni morali da pitaju nas. Ali Knin ima među sugrađanima i doktore nauka i profesora iz oblasti arheologije, istorije i umetnosti. Zar je bilo toliko teško da se upita struka, a ne da se i turistička ponuda zasniva na politici – pita Čupković.

[adsenseyu1]

Jelić: Ispravićemo propust

Čupković je na skandal sa turističkom brošurom najpre reagovao u “Slobodnoj Dalmaciji”. To je izazvalo popriličnu buru u ovom gradu, posle koje su se, pritisnuti činjenicama, oglasili i čelnici Knina.

SUMORNE PROGNOZE: CIA predviđa da će do 2050. nestati TREĆINA Srba!

Gradonačelnik Marko Jelić ocenio je da je reč o “nenamernom propustu”, koji će sigurno biti ispravljen.

– Reč je sigurno o previdu i mi ćemo to svakako ispraviti. To što profesor Čupković napominje zaista je deo našeg kninskog identiteta i kulturne baštine i kao takvo vredno spomena.

“Rade mi o glavi, ubiće me”: Prijatelj ubijenog Markuša otkrio detalje njihovog poslednjeg razgovora

-Video sam brošuru i do tog propusta došlo je jer se radilo po inerciji, materijal je praktično preuzet od onih koji su na takvim projektima radili ranije – kazao je Jelić.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Pravda.rs/Izvor:Vesti)

[adsenseyu2]