Vrbovala ga američka obaveštajna služba: Političar iz vlasti agent CIA? (INFO)

obavestajci

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Osim bivših i aktivnih oficira Vojske i policije, od kojih su dvojica uhapšeni u protekla dva meseca, na meti stranih obaveštajnih službi su i pojedini visoki stranački funkcioner

Kako „Alo!“ saznaje iz dobro obaveštenih izvora, među njima je i mlađi političar iz vrha jedne od vladajućih stranaka, koga je pre nekoliko godina vrbovala američka CIA, jedna od najmoćnijih obaveštajnih službi na svetu. Njemu je ponuđena zaštita u procesima u vezi sa pojedinim pljačkaškim aferama u državnim firmama, a zauzvrat je dobio zadatak da svoje političko delovanje usklađuje sa interesima zemlje iz koje je ta služba.

Prema tvrdnjama naših izvora, veze sa strancima ovog političara potiču još iz bivše SFRJ, pošto mu je otac službovao u jednoj od prekookeanskih zemalja kao visoki diplomata.

Deo tih porodičnih kanala je sačuvan do dan-danas i poslužio je da mladi i perspektivni političar bude uvučen u špijunsku mrežu.

[adsenseyu4]

– Njegov zadatak je da podriva aktuelnu vladajuću koaliciju iznutra čim ono što radi Vlada nije po volji gazdama iz inostranstva. Ponekad to radi ispod žita, a ponekad i u javnim nastupima, u zavisnosti od toga koji se metodi u određenom trenutku čine pogodnijim. Do sada je to radio vrlo vešto, skrivajući se iza uloge žrtve, ali u poslednje vreme je njegovo delovanje postalo providno, pošto je počeo da pravi probleme iz čista mira – tvrdi izvor „Alo!“. Prema njegovim rečima, ovaj nekada vrlo perspektivni političar upao je u zamku kada je povezan sa pljačkom u velikom državnom preduzeću čiji je direktor prošle godine uhapšen sa nekoliko najbližih saradnika.

– Radi se o ogromnoj pljački, a u ovom slučaju se sumnja da je taj novac završio u stranačkoj kasi, ali i u privatnim džepovima. Kada je došlo do toga da ovaj političar bude uhapšen, zaštitili su ga moćni stranci, ali će taj dug, po svoj prilici, morati da vraća sve dok se bude nalazio na bilo kakvoj stranačkoj ili državnoj funkciji. Njegov plan je da se uz pomoć moćnih saveznika iz inostranstva jednog dana dočepa vlasti, ali bi se, ukoliko u tome ne uspe, moglo dogoditi da mu bude uništena blistava politička karijera koju su mnogi predviđali – tvrdi naš izvor.

Iako se ne zna tačno o čemu se sve juče govorilo iza zatvorenih vrata na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, najavljeno je da će tema biti delovanje pojedinih stranih službi na teritoriji Srbije, kao i zaštita nacionalnih interesa naše zemlje. Vrlo je interesantno da je srpsko državno rukovodstvo skrenulo pažnju javnosti na vršljanje stranih agenata u Srbiji baš u proteklih nekoliko meseci, iako je očigledno da je toga bilo i ranije.

[adsenseyu1]

Perišić uhapšen na Ibarskoj

Da su i visoki državni funkcioneri vrlo često žrtve stranih obaveštajnih službi, pokazuje slučaj Momčila Perišića, nekadašnjeg potpredsednika srpske vlade, koga je Vojna služba bezbednosti uhapsila 14. marta 2002. u motelu na Ibarskoj magistrali zbog sumnje da je odavao poverljive informacije Džonu Nejboru, službeniku američke ambasade, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Perišić je uhapšen u trenutku kada je, kako su tada objavili mediji, Nejboru predavao strogo poverljive dokumente koji, navodno, govore o učešću pripadnika Vojske Jugoslavije u ratnim operacijama u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj. Dokumenti su navodno bili originalni i nosili su oznaku vojne tajne.

(Dnevne.rs /Intermagazin /Izvor: Alo.rs)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]