ŠEŠELJ: Englezi zakucali glogov kolac u srce lešini EU

miting

Foto: fonet

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izrazio je danas zadovoljstvo zbog odluke Britanaca na referendumu da ta zemlja izađe iz Evropske unije i dodao da je vreme da se Srbija okrene Rusiji, jer Unija ide ka svom konačnom rascepu.

“Krasnog li letnjeg jutra, divne li vesti koja je obradovala vaskoliko srpstvo. Englezi su zakucali glogov kolac u srce lešini Evropske unije”, napisao je Šešelj na tviter nalogu.

Lider SRS je ocenio da Evropska unija sada ubrzanim koracima ide ka svom konačnom rascepu, zbog čega je vreme da se Srbija okrene Rusiji.

PRVE REAKCIJE IZ SRBIJE

Odluka britanskog naroda na referendumu nema nikakve veze kada je reč o političkom putu Srbije, Srbija treba da nastavi evropski put i radi svoj deo posla, poručio je danas ministar Dačić. Lider JS Dragan Marković Palma isto smatra da Srbija treba da nastavi svoj evropski put. Šešelj slavi.

[adsenseyu6] –Odluka britanskog naroda na referendumu nema nikakve veze kada je reč o političkom putu Srbije, Srbija treba da nastavi evropski put i radi svoj deo posla, poručio je danas ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić,dodajući da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić za 10.30 sati zakazao sednicu Vlade Srbije.Na toj sednici, kako je Dačić rekao za RTS, tema će, pored ostalog, biti i reakcija na referendum, odnosno na očuvanje stabinosti u zemlji.

Država će, prema njegovim rečima, preduzeti sve svoje mere kako bi se sačuvala ekonomska i finansijska stabilnost u uslovima kada dolazi do određenih poremećaja na svetskom tržištu koji su nastali nakon izjašnjavanja Britanaca na međunarodnom finansijskom tržištu.

Dačić ne veruje da će odluka Britanac uticati na nestajanje EU i evropske ideje.

“EU je pretrpela značajan udarac, ali čini mi se i da je Velika Britanija pretrpela veliki udarac”,rekao je Dačić, dodajući da je autonomno pravo svakog naroda da odlučuje o svojoj sudbini bez obzira da li se ta odluka nekom dopada ili ne.

Podsetio je i da Velika Britanija, bez obzira što je bila deo EU, nikada u potpnosti nije delila sve mehanizme EU, da je zadržavala određeni nivo posebnosti i imali velike rezerve prema EU.

“Kada je reč o Srbiji, mi treba da gledamo naše interese”, naglasio je Dačić.

Prema konačnim rezultatim britanskog referenduma o izlasku iz EU za izlazak je glasalo 51,89 odsto građana a za ostanak u Uniji 48,11 odsto.

Na osnovu prebrojanih glasova u sva 382 lokalna izborna centra, za izlazak je glasalo 17,410,742 građana a za ostanak 16,141,241 glasača, javlja Rojters.

Palma: Nastavljamo evropski put

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković – Palma izjavio je danas da ta stranka poštuje odluku građana Velike Britanije da istupe iz Evropske unije (EU), ali i da građani Srbija treba da ispred svega stave svoj interes i nastave evropski put.

“Ne mogu a da ne kažem da je Velika Britanija sve vreme sprečavala Srbiju da postane član EU, a ne možemo ni da zaboravimo da je bivši premijer Toni Bler bio najveći zagovornik bombardovanja SR Jugoslavije”, stoji u pisanoj izjavi Markovića medijima.

[adsenseyu1]

Marković podseća da je “poznato da je koalicija SPS – JS donela 2008. godine ključnu odluku da Srbija ide u EU” i ističe da “JS teži tome da Srbija igra Ligu šampiona u svim segmentima života,političkom, ekonomskom, sportskom, kulturnom…”.

“Uostalom, naš prvak u fudbalu je bio prvak Evrope onda kada u tom takmičenju nisu učestovali Britanci”, zaključio je lider JS.

(Tanjug)