SEOBA RADNIKA SA BALKANA U ALPE: Plata do 2.000 evra, plus smeštaj (INFO)

priroda

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Radna snaga s Jadrana seli se u Alpe. Turistička je sezona pri kraju a kuvare, konobare, spremačice… već traže Austrijanci da bi ih zaposlili na skijalištima.

Potrebno im je, procenjuje se, oko 30.000.

– Potražnja za radnicima ovih profila jako je velika. Raspisani su konkursi za profesionalce – kvalifikovane kuvare, fizioterapeute, masere, kozmetičarke, a što se tiče konobara i spremačica, tu dokazi o stručnoj spremi nemaju presudnu ulogu, ali svakako treba barem poznavati nemački jezik – kaže Aleksandara Bertelt iz kompanije “Euro Career” iz Pule, preko koje će radnici i ove godine trbuhom za kruhom u planine.

[adsenseyu5]

Najviše je potražnje za radnom snagom u Salzburgu, Tirolu i Vorarlbergu, a manje u Koruškoj ili južnom delu Štajerske, gde gosti dolaze zbog jezera, a ne radi skijanja pa se tamo glavna turistička sezona odvija leti.

Interesantno je da se potreba za radnicima u turizmu u Austriji zimi i leti izjednačila, što je trend poslednjih godina. Radi se šest dana u nedelji, 54 sata, a slobodan dan poslodavci daju radnicima po dogovoru.

MASOVNO TROVANJE DECE: Mališani u BEOGRADSKIM ŠKOLAMA pojeli ovo, pa završili u bolnici (INFO)

Plata od 1.600 do 2.000 evra

Visina plata zavisi od mnogočega: od iskustva radnika i kategoriji objekta, jer nije isto je li u pitanju luksuzni hotel ili smeštaj s tri zvezdice, i na kraju – najvažnije je o kojoj se poziciji i nivou odgovornosti radi – pomoćnom kuvaru ili nekom ko je jedan od glavnih ili njegovih zamenika u kuhinji.

Ipak, neki je prosek od 1.600 evra do 2.000 evra, s tim da su radnicima osigurani hrana i smeštaj, a njihov angažman traje šest meseci od prvog novembra do kraja aprila, kaže Bertelt.

[adsenseyu1]

Poznavanje nemačkog jezika do nivoa B1 važno je za one koji više komuniciraju s gostima – na primere, za konobare – drugi kandidati mogu govoriti jezik do mere da im je to dovoljno da se snađu u komunikaciji.

“Konobari mogu jako dobro da zarade i od bakšiša. U principu, ljudi odu gore šest meseci, dobro zarade, a malo potroše jer su im hrana i smeštaj osigurani, a kako rade šest dana nedeljno, zapravo nemaju ni vremena potrošiti ono što su dobili. Mnogi to iskoriste da nauče ili unaprede znanje jezika i steknu dodatna znanja, veštine, što će im poslužiti u traženju nekog boljeg posla”, kaže Bertelt.

SERIJA EKSPLOZIJA U BANJA LUCI: Automobili gore, ima povređenih, panika u gradu (FOTO)

Važno je napomenuti da kandidati koji dobiju posao preko agencija za zapošljavanje, to ne plaćaju, nego to, u skladu sa zakonom, čine poslodavci koji imaju ugovore s agencijama.

PRIVOĐEN U BIA NA INFORMATIVNI RAZGOVOR: Keba UGROZIO nacionalne interese!?

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor: Slobodna Dalmacija)

[adsenseyu4]

3 Comments on "SEOBA RADNIKA SA BALKANA U ALPE: Plata do 2.000 evra, plus smeštaj (INFO)"

  1. aj prijavićemo se ili otici u zavod da vidimo to.

  2. Gde moze da se prijavi

  3. Jasmina Veselinovic | 5. октобра 2017. at 15:29 |

    Kako i gde da se prijavimo

Comments are closed.