SEĆANJE NA NEKA DAVNA VREMENA: Evo šta je Rade Šerbedžija rekao o Titu!

glumac

foto: Beta/Ivan Saravanja

Glumac Rade Serbedzija rado se seća vremena kada je vladao Josip Broz Tito i navodi da je veoma voleo Jugoslaviju. 

Tita sam doživljavao kao vladara, u njega nisam bio slepo zaljubljen, ali sam ga voleo. Voleo sam zemlju čiji je bio predsednik, pa sam voleo i nega. Bio mi je simpatičan, interesantan čovek. O Titovim greškama sam uvek razmišljao kao ljudskim. Zaboga, napravio je toliko toga dobroga, pa smo mu valjda mogli tolerisati i poneku grešku!

Ne postoji savršen vladar, savršeno društvo u kome smo svi zadovoljni i srećni… Sve je to komplikovano… Iako sam voleo Jugoslaviju i Tita, nikada nisam bio državni glumac.„U prirodi svakog umetnika je da bude u neku ruku disident, pa i defetist u odnosu na naciju, državu i autoritete“ – govorio je naš veliki Krleža. I to je istina. Umetnik mora da bude provokativan, mora postavljati pitanja. Mnogi moji prijatelji su bili miljenici vlasti, članovi partije. Iako nikada nisam bio član Saveza komunista, duboko u sebi sam bio socijalista, levičar…

BOSNA SE CEPA NA TRI DELA? Milorad Dodik podržao Hrvate

Tamara Nikčević: I danas ste levičar?

Rade Šerbedžija: Jesam. Kako drugačije da posmatram svet?! Ko je jednom živeo u Jugoslaviji, koja je bila pravedna zemlja, taj, ako je pošten, ima drugačiji kriterijum.

Tamara Nikčević: Na šta mislite?

Rade Šerbedžija: Na skladan život u višenacionalnoj zajednici, na jednakost, na bratstvo, na tu prednost u razlikama.

NEDELJNI HOROSKOP od 15. do 21. oktobra 2018: Vaga sluša intuiciju, ljubavne dogodovštine kod Bika (ASTRO)

Da li je, molim vas, neka od država bivše Jugoslavije danas srećnija, uspešnija kao samostalna? Imali smo sreću da živimo u skladu razlika koje su donosile kvalitet na svakom polju.

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs)