ŠANSA ZA POSAO: Otvaraju se nova radna mesta ZA VIŠE OD 120.000 NEZAPOSLENIH, javite se u februaru!

RADNIK

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Više od 122.000 nezaposlenih osoba dobiće ove godine šansu za posao preko programa Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), a u fokusu će biti podrška teže zapošljivim licima, rečeno je prilikom potpisivanja “Sporazuma o učinku za 2020” između NSZ i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar Zoran Ðorđević rekao je da će ove godine biti nastavljeno sa ulaganjima u građane i da će još veća pažnja biti posvećena teže zapošljivim kategorijama, kako bi ove godine došli do posla.

– Za te namene preko NSZ planirano je 3,7 milijardi dinara, 550 miliona dinara obezbeđeno je za Fond za profesionalnu rehabilitaciju, iz IPA 2013. programa obezbeđeno 23,6 miliona dinara – rekao je on.

Dodao je i da je novina prekvalifikacija u IT sferi za šta je odvojeno 150 miliona dinara, a prekvalifikacije će biti sprovođene zajedno sa UNDP.

On je rekao da će najmanje 7.400 osoba sa invaliditetom dobiti šansu u 2020. godini.

ŽENA POSLE 50 GODINA NIJE NI ZA ŠTA: Psihijatar Jovan Marić uzburkao strasti izjavama

– Verujem da će sve ove mere dati dodatne rezultate i veću efikasnost kada je u pitanju zapošljavanje, a ako bude bilo potrebno svakako ćemo odvojiti još sredstava – rekao je on.

Pored teže zapošljivih kategorija, među kojima su nezaposleni stariji od 50 godina, nekvalifikovani, oni koji čekaju duže od godinu dana na posao i žene, pažnja će biti posvećena i mladima koji treba da steknu prvo radno iskustvo.

– Novost je obaveza NSZ da postigne veću efikasnost na terenu, da njihovi zaposleni izlaze na teren i u komunikaciji sa poslodavcima ustavnove šta su potrebe tržišta rada kako bi se u skladu sa tim obezbeđuje radna snaga kroz prekvalifikacije i dokvalifikacije – rekao je Ðorđević.

Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je da postoji jasni zadaci oko uključivanja teže zapošljivih lica u programe ove službe.

– Kao i prošlu i ovu godinu će obeležiti unapređenje kvaliteta radne snage odnosno ulaganje u ljudski kapital, što znači da pre svega moramo da uključimo mlade ljude koji izlaze iz sistema obrazovanja u sve programe, stručne prakse i programa pripravnika – rekao je on.

Dodao je i da će onima koji ne poseduju potrebne kvalifikacije biti ponuđeno uključivanje u obuke i prekvalifitkacije.

LEPA VEST, PRVI PACIJENTI IZLEČENI OD KORONAVIRUSA: Imali opasnu upalu pluća, a evo šta je ključno za oporavak (VIDEO)

– Blizu 10.000 ljudi biće uključeno u programe obrazovanja i obuka, od toga više od polovina je za mlade ljude – kroz uključivanje u programe stručne prakse i pripravnika – rekao je on.

Kako je naveo, za ove programe su povećani pojedinačni iznosi kako bi bili primamljiviji i atraktivniji da bi mladi ostali rade u svojoj zemlji. Svi javni pozivi NSZ biće dostupni već sredinom februara a najveći deo programa biće raspoloživ do kraja godine.

Kako se moglo čuti očekuje se realizacija veća od 95 procenata a u više od 90 odsto sredstava korisnici će biti iz realnog i privatnog sektora.

   

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)