SAMOHRANA MAJKA OTVORILA DUŠU U NADI DA ĆE JE NEKO RAZUMETI: Marija ima troje dece, ćerku sa smetnjama u razvoju, a često nemaju ni za obrok

tuga

Printscreen:RTS

Marija Pejković, samohrana majka troje dece iz sela Radonjica kod Leskovca živi sa sinom i ćerkom koja ima smetnje u razvoju u kući na kojoj krov samo što se nije urušio i bez vode. U brizi o najmlađem detetu, slabovidoj Anđeli pomaže joj majka. Njih petoro žive od socijalne pomoći.

Nijednog trenutka ne sme da je ostavi samu zbog smetnji u razvoju. Šesnaestogodišnju ćerku Miljanu iz Radonjice svakodnevno dovodi u Leskovac, u školu “11. oktobar”.

Sin Miljan je osmi razred. Zidove sobe u kojoj žive Pejkovići prekrili su čađ i vlaga. Krov samo što ne padne. U kući ni vode ni kupatila. Zbog bolesnog deteta i brojnih operacija na kičmi, Marija ne može da radi.

Socijalna pomoć i dečji dodatak nisu dovoljni da podmire sve potrebe. Često veče dočekaju bez ijednog obroka.

Nisam mogao više da gledam ubijanje životinja: Novak otkrio zašto ne jede meso

Marija Pejković iz Radonjice kaže da sa dečjim dodatkom i sa socijalnom pomoći ne može ništa da uradi.

– Niti mogu krov da završim, niti vodu. U “Vodovodu” su mi rekli da moram prvo da legalizujem to, 20.000 da platim pa onda da mi priključe vodu – rekla je Marija.

– Mama je bolesna. Pomažem joj kada to zatreba. Idem za vodu, sečem drva, idem u školu – kaže Miljan Pejković, Marijin sin.

Život u memljivom i hladnom stanu

Da bi pomogla ćerki, brigu o najmlađem detetu, jedanaestogodišnjoj Anđeli, preuzela je Marijina majka Radica, invalid i bez ikakvih primanja. Baba i unuka, koja uprkos slabom vidu ređa petice, žive u Leskovcu, u memljivom i hladnom stanu.

muka

Printscreen:RTS

“Njeni drugari pomažu, roditelji od drugara pomažu. Kupe joj svesku, olovku”, kaže Radica Milovanović, Marijina majka.