RODITELJI OPREZ! Virus “lomi” decu po obdaništima! (INFO)

vrtic

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Oko 40 mališana obolelo zbog bolesti ruku, nogu i usta- Počinje povišenom temperaturom, a traje od 3 do 5 dana. Javlja se i osip, prvo na dlanovima i stopalima

U POSLEDNjIH mesec dana u tri novobeogradska vrtića registrovano je 37 obolele dece sa dijagnozom bolest ruku, nogu i usta, potvrđeno nam je u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Oboljenje se, najčešće, javlja kod mališana do pet godina, a ređe kod odraslih.

Prema rečima dr Andree Uzelac Škorić, epidemiologa u GZJZ, bolest počinje povišenom telesnom temperaturom, smanjenim apetitom, bolom u grlu i malaksalošću. Dan-dva nakon početnih simptoma, javlja se osip, najčešće u ustima, na dlanovima i stopalima, a ređe na kolenima, laktovima i genitalijama.

– Bolest najčešće traje od tri do pet, a najviše deset dana i obično ne daje komplikacije – kaže dr Uzelac Škorić. – Virus se prenosi direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje i kija, kao i putem prljavih ruku.

[adsenseyu1]

S obzirom na to da je uzročnik virus, oboleloj deci se daje samo simptomatska terapija koja smanjuje temperaturu i bol, kao i savet za uzimanje hladnih napitaka, koji ublažavaju bol u grlu i ustima. Inkubacija virusa je vrlo kratka i zbog toga se bolest često javlja u manjim epidemijama u dečijim kolektivima.

Swing, Kids, Boys, Little, Happy, Fun, Boy, Childhood

Sagovornica “Novosti” ističe da je dete najviše zarazno u prvoj nedelji bolesti i u tom periodu ne sme da bude u kolektivu. Procedura nalaže da se u vrtićima pri pojavi prvog slučaja ove bolesti pooštravaju mere opšte i lične higijene.

– Kada dete dobije tegobe, najvažnije je da se odmah javi pedijatru radi postavljanja dijagnoze i sprovođenja adekvatnog lečenja – naglašava dr Andrea Uzelac Škorić.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor: B. BORISAVLjEVIĆ /Novosti)