RODITELJI OBRATITE PAŽNJU: Doktor Vukomanović objašnjava kako da prepoznate kovid infekciju kod mališana

Profesor Vladislav Vukomanović, kardiolog pedijatar Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta kaže da u toj bolnici nema zaražene dece sa težom kliničkom slikom.

Vukomanović podseća da Institut za majku i dete nije klasična kovid bolnica, ali da ima kovid trijažno odeljenje i kovid intenzivnu negu.

– Trenutno je oko šest bolesnika kod kojih je potvrđena kovid infekcija. U Intenzivnoj nezi nemamo bolesnika, što znači da najtežih slučajeva, na sreću, imamo veoma malo i to je trend od marta do sada – objašnjava doktor Vukomanović.

Ističe da je broj bolesnika u trijažnom odeljenju sve veći

– Do sada je primljeno oko 300 bolesnika, a samo u poslednja dva meseca 100 bolesnika – navodi doktor Vukomanović.

PROČITAJTE JOŠ: UŽAS U KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ NA DEDINJU: Pacijent izvršio samoubistvo

Kaže da je veliki broj asimptomatske dece koja uglavnom predstavljaju opasnost prenošenja virusa ka starijima.

– Simptomalogija je obično veoma trivijalna. Ili se radi o zapušenom nosu ili curenju iz nosa, povišenoj telesnoj temperaturi, suvom kašlju, a u odnosu na starije sa kovid infekcijom, češći su bolovi u stomaku, proliv i povraćanje -objašnjava doktor Vukomanović

Ističe da je važna porodica jer u porodici mogu da se steknu navike i da se deca upozore šta je neophodno da rade – da se nauče da peru ruke, nose maske i izbegavaju bliske kontakte.

– Nama je epidemiološka anamneza veoma važna. Ukoliko se kod deteta pojavi neka simptomatologija koja može da ukaže na kovid-19, veoma detaljno se raspitamo o tome da li postoje članovi porodice koji su ispoljili kliničku sliku ili se leče od infekcije i na taj način ih i tretiramo i eventualno uzorkujemo brzim antigenskim testovima – kaže doktor Vukomanović.

krv

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Objašnjava da je pravilo da se pi-si-ar testovi ne ponavljaju ukoliko su brzi antigenski testovi pozitivni.

Broj obolelih zdravstvenih radnika raste

Doktor Vukomanović smatra da je prelazak na onlajn nastavu srednjoškolaca i starijih osnovaca dobra mera.

– U periodu kada deca nisu odlazila u obdanište i školu broj hitnih prijema je bio značajno smanjen. Bilo je manje i drugih infekcija tako da mislim da je to dobra mera i da će uspeti da se zaravni strmi deo zaražavanja – smatra doktor Vukomanović.

Ističe da broj obolelih zdravstvenih radnika raste.

PROČITAJTE JOŠ: MEDICINSKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ko je stekao imunitet na koronu – OVO obavezno treba da radi

– Od početka pandemije je u Institutu obolelo više od 100 zaposlenih. Sada postoji taj trend akceleracije. Uglavnom su to zdravstveni radnici koji su infekciju doneli od kuće. Broj onih koji su inficirani horizontalnom transmisijom u samoj bolnici je minimalan – navodi doktor Vukomanović i kaže da ne bi menjao praksu kad je reč o vakcinaciji dece.

 

(Dnevne.rs/Novosti online)