RAZLOG ZA POSKUPLJENJE PUTARINA: Evo za koliko će biti skuplja vožnja auto-putem kroz Srbiji

putarina

Foto ilustracija: Tanjug/Tanja Valič

Vršilac dužnosti direktora “Puteva Srbije”, Zoran Drobnjak izjavio je u ponedeljak da će predložiti Vladi Srbije korekciju cena.

On je istakao da to ne bi bilo veliko poskupljenje, a da bi “Putevi” imali na raspolaganju više novca za održavanje i obnovu putne mreže i saobraćajnica koje su u nadležnosti lokalnih samouprava.

Poslednji put je putarina poskupela u junu prošle godine, kada su cene uvećane za 12 odsto, a pre toga su korigovane za 10 odsto u januaru 2017. godine.

PROČITAJTE JOŠ: Nasilje u Kliničkom centru Novog Sada! Muškarac (43) mučki UDARAO doktora, raspravljali se oko maske (INFO)

Putarinu bi trebalo da plaćaju samo kamioni, a cilj je da se teretnjaci sklone sa magistrala i usmere na auto-puteve. Ova ideja spominjana je još pre nekoliko godina, ali je aktuelizovana posle otvaranja deonica na Auto-putu “Miloš Veliki”, jer su uprkos novom koridoru teretnjaci nastavili da tutnje Ibarskom magistralom, kako bi izbegli plaćanje putarine.

U Planu javnih nabavki, koji je ovo preduzeće usvojilo 30. oktobra, piše da će u četvrtom kvartalu, odnosno do kraja 2020. godine, biti raspisan tender za uvođenje sistema naplate putarine na putevima nižeg reda. Navedena je i cifra od 250 miliona dinara, koliko je procenjeno da bi mogla koštati oprema za naplatu.

U “Putevima” su u ponedeljak odgovorili da u ovom trenutku projekat uvođenja naplate na magistralama nije aktuelan, zbog ekonomske situacije, uzrokovane pandemijom virusa korona, ali i zbog činjenice da početak realizacije ovog projekta zavisi, pre svega, od saglasnosti Vlade Srbije, kao i resornog ministarstva.

PROČITAJTE JOŠ: SNIMAK KOJI JE OSTAVIO MNOGE BEZ DAHA! Voditeljka RTS-a pokazala svoje PREZGODNO telo (VIDEO)

RAČUNICA

Povećanje od oko pet odsto značilo bi da putarina od Beograda do Preševa umesto 1.460 dinara, košta oko 1.550 dinara, dok bi za vožnju između prestonice i Dimitrovgrada vozači plaćali nešto više od 1.350 dinara. Naknada za deonicu Beograd-Šid bila bi oko 430 dinara, a od Beograda do Čačka oko 440 dinara.

 

(Dnevne.rs/Novosti.rs)