RAOČARANA GRAĐANKA BEOGRADA: Nezaposlena sam, živim sa roditeljima, a ono što mi je država priredila me totalno razočaralo!

knjižica

Foto: telegraf.rs

Ovaj primer nije jedini. Svi ćute na pitanje ko odlučuje o ovom pravilu.

Pravo na zdravstveno osiguranje imaju socijalno ugrožena lica i nezaposleni, samo ukoliko se utvrdi da se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i da njihovi mesečni prihodi po članu porodice ne prelaze dati cenzus, piše portal Espreso.rs

Ova tačka u zakonu finkcionoše već dug niz godina, a formirana je tako da primorava nezaposlenog da plaća Republičkom zdravstvenom fondu iznos od 2.376 dinara na mesečnom nivou u slučaju da primanja prelaze predviđeni minimum u domaćinstvu, i to u iznosu od 22.880 dinara po članu.

[adsenseyu5]

Formula za izračunavanje cenzusa formirana je od strane Ministarstva finansija, kako smo saznali u RFZO, međutim, iz Ministarstva finansija tvrdi da to nije bilo u njihovoj nadležnosti.

Dakle, ukoliko nezaposleni živi na istoj adresi sa, recimo, roditeljima koji ostvaruju prihode, i stariji je od 26 godina roditelji su dužni da plaćaju nezaposlenom osiguranje, po osnovu primanja koja prelaze cenzus.

TAJNA ZA KOJU NI SLOBODAN MILOŠEVIĆ NIJE ZNAO: Jovica Stanišić 8 godina bio glavni čovek CIA za Beograd

Nataša D. (41) ispričala je za Espreso da je ostala bez posla, a budući da živi sa maloletnim sinom i roditeljima, penzionerima čija primanja prelaze cenzus, dužni su da plaćaju osiguranje, a odjava iz evidencije RFZO mora biti osnovana, kažu pravila ove službe.

– Dovoljno sam ponižena što u ovim godinama sa detetom živim kod roditelja i što sam ostala bez posla, bilo bi dodatno poražavajuće da od njih očekujem i troškove za zdravstvo koje bi država trebalo da obezbedi svakom nezaposlenom licu, rekla je Nataša.

Ono što je potrebno prilikom svake overe zdravstvene, sada i elektronske, knjižice, jesu čekovi iznosa primanja članova porodice, izvod iz matične knjige rođenih, lična karta i zdravstvena knjižica i potvda o nezaposlenosti Nacionalne službe za zapošljavanje.

[adsenseyu1]

Ovaj propis nosi sa sobom niz pitanja i nedoumica, počevši od toga da nekad članovi domaćinstva imaju samo prijave prebivališta na istoj adresi, a da su domaćinstva zasebna, a ključno pitanje je ipak: da li su nezaposleni toliko nepodnošljivi teret državi?

Na pitanja koje je ministrastvo donelo odluku o cenzusu za naplatu zdravstvenog osiguranja, kao i ko je osmislio formulu cenzusa, do objave ovog teksta nismo dobili odgovor, a kontaktrirani su nadležni iz Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kako i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

TRINAESTA PLATA I SUSPENZIJE: Sa posla u “Pošti” privremeno udaljeno 30 radnika!

Jedini odgovor koji smo dobili, bio je od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kako navedena pitanja nisu u nadležnosti pomenutog ministarstva.

POJAČANO DELOVANJE TAJNIH AGENATA U SRBIJI: Strani obaveštajci ušli u sve pore društva sa jednom misijom!

I tako smo došli do još jednog pitanja bez odgovora. Navikli smo.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Balkanspress.com/Izvor: Espreso)

[adsenseyu2]