Rak pluća POKOSI 6.000 Srba godišnje: Bratislav je dobio NAJTEŽU DIJAGNOZU, ovo je njegova priča

Foto: Printscreen/youtube, pixabay

Bratislav Antanasković (59) iz Kruševca pre dve godine se suočio sa strašnom dijagoznom – rak pluća, godinama pre toga ignorišući znake koje mu je telo slalo.

On je danas jedan od obolelih kojima je imunoterapija pomogla da ne bude samo još jedan broj u sumornoj statistici, kada je u pitanju ova teška bolest a koja godišnje u Srbji usmrti 6.000 ljudi.

– Bio sam kandidat za imunoterapiju i prvu dozu sam dobio sredinom aprila 2018. godine. Nakon deset dana od prve doze osetio sam prvi boljitak, a već nakon tri terapije, tumor mi se smanjio za pola. Prestali su bolovi, a ja sam polako mogao da se vratim svom pređašnjem životu, vratio mi se apetit, postao sam raspoloženiji – ispričao je danas Atanasković na tribini Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim plućima”, Udruženja medikalnih onkologa Srbije i Foruma pacijenata Srbije, pod nazivom “Dokle smo stigli?”.

I pored komplikacija koje ova bolest nosi sa sobom, on kaže da je sada dobro.

JEDNOSTAVNI TEST ZDRAVLJA: Uz POMOĆ vode za 30 SEKUNDI saznajte da li ste ZDRAVI ili ne!

– Nisam izlečen, ali sam mnogo bolje. Nadam se da će i drugi pacijenti u Srbiji dobiti mogućnosti da se leče adekvatnom terapijom kako bi mogli da nastave da žive i sa dijagnozom raka pluća – rekao je Atanasković na tribini na kojoj su predstavljeni sumorni podaci – od karcinoma pluća godišnje u Srbiji oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba, što znači da se u proseku, dnevno ova bolest dijagnostikuje kod 16 osoba, a svaki dan 13 osoba izgubi bitku sa ovom teškom bolešću.

On je u ranijoj ispovesti za medije ispričao da je godinama kašljao, ali se “nije usuđivao da uradi rendgen pluća”.

Povremeno mu je, kaže, prolazilo kroz glavu da ima rak, ali bi tu pomisao brzo oterao tešeći se rečima: “I prošle godine sam kašljao, da imam rak već bi do sada umro”.

O njegovoj borbi sa rakom pluća, sreću da dobija najnoviju imunoterapiju iz donacije, kao i predosećajima koje je imao u vezi ove opake bolesti, otvoreno je ispriča za medije, a sve da bi upozorio druge da osluškuju svoje telo i veruju svojim instiktima.

Kada je počeo da sumnja

– Po glavi mi se motalo još od 2010. godine da imam rak pluća i to kada sam se prvi put zakašljao. Izgubio sam vazduh dok sam vozio kola. Pomislio sam da je to najverovatnije od cigareta. Tada se još nisam ni zamarao, jeo sam normalno i znao da popijem koju – ispričao je Bratislav.

Ovako žena nesvesno uništava muža, decu i razara čitavu porodicu!

Kašljanje se, kako je rekao, nakon toga nastavilo. Išao je zbog toga više puta kod lekara. Slušali su ga, propisivali razne sirupe za iskašljavanje, ali ništa se nije poboljšavalo.

– Jedan od problema bio je što nakon silnog kašljanja nisam mogao ništa da iskašljem. Pomislio sam nekoliko puta da treba da odem da slikam pluća, ali onda sam sebe utešim da bi do sada već umro da imam rak. A ustvari plašio sam se da mi ne potvrde tu dijagnozu – iskren je Bratislav.

Strah od rendgena pluća

Kaže da je sigurno sedam, osam godina tešio sebe, dok na kraju nije skupio hrabrost i uradio rendgen pluća.

– Tokom noći sam se zakašljao, toliko jako da sam probudio i ženu. Opomenula me je da ne može da spava zbog mog kašlja i da moram hitno da idem kod lekara. I tako sam rešio. Doktorka me je ozbiljno shvatila i prvo me je uputila na rendgen – priseća se on.

Kaže da mesec dana nije razmišljao o bolesti. Bila je Nova godina, Božić, pa njegova slava 20. januara. Slavilo se, jelo i pilo. Pet dana nakon slavlja otišao je na snimanje.

“Ovo je klasičan tumor”

– Rezultat je bio da imam neku masu na levom plućnom krilu. Upućuju me kod pneumologa. I dalje ništa ne slutim. Sa ženom odlazim na skener, koji su mi u međuvremenu zakazali. Doktor mi kao iz topa kaže “ovo je klasičan tumor pluća”. Ostajem šokiran. Uspeo sam samo da izustim da nije možda benigni, ali mi doktor objašnjava da bez dodatnih analiza to se ne može znati – priseća se Bratislav.

DOKTOR VUKAŠIN JOVANOVIĆ (29) UĆI ĆE U ANALE SVETSKE MEDICINE: Srbin na putu da zaustavi neizlečivog Parkinsona, a nije mogao da se zaposli u Srbiji?!

Krenuao je preglede, dodatna ispitivanja… Srećom, jedna od doktorki ponudila mu je da uradi dodatne analize kako bi utvrdili da li njegov tip karcinoma može da se leči najnovijom imunoterapijom.

Za to vreme njegovo zdravstveno stanje polako se pogoršavalo. Bilo mu je sve gore. Izgubio je apetiti, volju. Pojavili su se bolovi u levom ramenu, jer je tumor pritiskao nerve. Gubio je i glas.

– Bio sam umoran . Mogao sam jedino da ležim. Smetali su mi i ljudi, sve me je nervirao. Potpuno sam se bio povukao u sebe – ispričao je Bratisla tada u ispovesti za medije.

I onda su stigli rezultati. Bio je kandidat za imunoterapiju.

– Imao sam sreću u nesreći. Ova vrsta tumora bila mi je ulaznica za lek – zaključuje Bratislav.

Podmukla bolest bez simptoma
U većini slučajeva, rak pluća ne daje nikakve simptome sve dok bolest već ne uznapreduje. Ipak, postoji i mnogo slučajeva u kojima ljudi simptome ove teške bolesti zamenjuju nečim drugim, što je uvek fatalna greška.

Zato je potrebno da što pre odete kod lekara ako primetite neke od ovih znakova, jer su u tom slučaju šanse za izlečenje značajno veće.

Mogući simptomi:
  • Kašalj koji ne prestaje ili se pogoršava
  • Iskašljavanje krvi ili sekreta boje rđe
  • Bol u grudima koji se pogoršava dubokim udahom, kašljanjem i smejanjem
  • Promuklost
  • Neobjašnjiv gubitak težine i apetita
  • Kratak dah
  • Umor i iscrpljenost
  • Infekcije poput bronhitisa i upale pluća koje ne prolaze ili se stalno vraćaju
  • Šištanje prilikom udaha

     

(Dnevne.rs/izvor: Blic.rs)