Putin preti: U slučaju napada na Rusiju, ili njene saveznike, odgovorićemo nuklearnim naoružanjem! (INFO)

predsednik
Rusija zadržava pravo korišćenja svog nuklearnog arsenala u slučaju napada na nju ili njene saveznike

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u petak novu verziju ruske vojne doktrine u kojoj se NATO naziva temeljnom pretnjom za sigurnost zemlje.

U doktrini se navodi zabrinutost zbog “jačanja ofanzivnih kapaciteta NATO-a na ruskim granicama i preduzetih mera za raspoređivanje globalnog sastava protivraketne obrane” u istočnoj Evropi.

[adsenseyu1]

Ukrajina je u sredu napravila korak prema Severnoatlantskom savezu odustavši od statusa nesvrstane zemlje, a taj simboličan gest izazvao je bes Moskve i omogućava Kijevu da traži pristup  NATO -u.

Printskrin: Youtube/PSAKi TV

Moskva je nekoliko puta upozorila na odluke Saveza da rasporedi postavke u nekoliko zemalja članica smeštenih na ruskim granicama, poput baltičkih zemalja i Poljske, kao i na plan protivraketnog štita u istočnoj Evropi.

Obeležje ruske vojne doktrine je zadržano i stavlja naglasak na vojni angažman Rusije samo u slučaju da se iskoriste sva nenasilna rešenja, prenosi Hina.

[adsenseyu1]

Doktrina navodi da “postoji manja verovatnoća velikog rata protiv Rusije”, ali takođe navodi i popis pretnji koje su se intenzivirale u nekim područjima poput teritorijalnih potraživanja, uplitanja u unutrašnje poslove država i slanja strateškog oružja u svemir.

Foto: Wikipedia/cheyennemountain.af.mil

Rusija zadržava pravo korišćenja svog nuklearnog arsenala u slučaju napada na nju ili njene saveznike ili u slučaju “prietnje za samu državu”.

Moskva takođe navodi da je jedan od glavnih zadataka njenih oružanih snaga u vremenu mira “garantovanje nacionalnih interesa Rusije na Arktiku”, strateškoj regiji za budući razvoj gospodarstva i energetske opskrbe Rusije, oko koje se Moskva spori s SAD-om i Kanadom.

(Telegraf.rs)

2 Comments on "Putin preti: U slučaju napada na Rusiju, ili njene saveznike, odgovorićemo nuklearnim naoružanjem! (INFO)"

  1. Ilija Babic | 27. December 2014. at 00:02 |

    Ma jok,branice se Prackama i Kamenjem i Sabljom Tarasa Buljbe

  2. To nije nikakva prijetnja to je realnost!

Comments are closed.