PRVI RAZGOVOR ZA MEDIJE, UNUK SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Politika mi je donela zlo, ali ću u SPS zbog dede

milica

Foto: Dragana Udovičić /Kurir

Slobodan Milošević je moj heroj, niko drugi nije tako veliki kao on i danas sve više njih uviđa koliko su se ogrešili o njega, kaže Marko Milošević 

POŽAREVAC – Kada je Slobodan Milošević 2006. umro, njegov unuk Marko imao je svega sedam godina. Deset godina posle, Marko (17), sada već ozbiljan tinejdžer, rešio je da u svom prvom razgovoru za medije otkrije za Kurir zašto ne želi da ulazi u politiku, kako je izgledalo odrastati kao Marko Milošević i zašto će njegov deda za njega uvek biti heroj.

On kaže da mu je prva asocijacija na pomen Slobodana Miloševića – veličina.
– Niko drugi nije tako veliki kao on. On je moj heroj – naglašava Milošević mlađi.

Na opasku da se mnogi ne bi složili da je njegov deda heroj, Marko kaže:
– Sve vreme sam znao kako jeste. Malo njih je znalo pravu istinu. Drago mi je što danas sve više njih uviđa koliko je moj deda bio veliki i koliko su pogrešili.

[adsenseyu1]

Naš sagovornik je uveren da je njegov deda do smrti bio dosledan svojim idejama, maksimalno posvećen porodici i neko ko je iskreno voleo svoju zemlju. Miloševićev unuk, iako u to vreme tek dečak, dobro se seća i jednog od najtežih trenutaka za svoju porodicu.

 Marko Milošević, foto Dragana Udovičić

– Bio sam veoma mali kada je deda umro, ali se sećam tog dana. Igrao sam se u kući i prvo mi nisu rekli šta se dogodilo, nego su mi saopštili da se deda mnogo razboleo. Onda sam s mamom otišao u Moskvu kod tate. Tamo sam saznao šta se desilo i pamtim kako smo odande gledali prenos sahrane. Mnogo je bilo teško što nismo mogli da budemo tamo. Danas mi je žao što se najčešće sećam njegovog lika, a ne nekog razgovora ili saveta koji mi je dao. Bio sam suviše mali da bih to upamtio. Imamo neke zajedničke fotografije, ali sam o njemu mnogo čuo od moje porodice, pre svega od mame, s kojom često razgovaram o njemu – ispričao nam je Marko.

On se priseća i da je u tom periodu bilo zluradih komentara školskih drugova na račun njegovog dede i politike koju je predstavljao. Pošto mu je deda uzor, Marko planira da kad sledeće godine završi gimnaziju, upiše Pravni fakultet, a na pitanje da li planira da se nekada u životu bavi politikom, kaže:
– U ovom trenutku ne razmišljam o tome. Politika je nešto što je meni i mojoj porodici nanelo mnogo zla. Ipak, kad napunim 18 godina, razmišljam da se simbolično učlanim u SPS, partiju koju je moj deda osnovao.

[adsenseyu1]

Markova sličnost s ocem je očigledna.
– Stalno mi govore da ličim na tatu i baš mi je drago kad to čujem – priznaje on.

Iako živi u Požarevcu s mamom, Marko kaže da svaki raspust provodi u Moskvi kod oca i njegove porodice, a redovno posećuje i baku Mirjanu, koja takođe živi u ruskoj prestonici.
– Po tati imam desetogodišnju sestru Mariju. Odlično se slažemo i brinem o njoj kao pravi veliki brat. S tatom imam dobre odnose i s njim razgovaram o svemu – objašnjava Marko.

O dedi mu je najviše pričala majka… Marko Milošević i Milica Gajić

On nam otkriva i kako je došlo do toga da se, na iznenađenje svih, pojavi na mitingu SPS u Kombank areni.
– U dogovoru s mamom odlučio sam da odem na miting i time podržim partiju koju je osnovao moj deda – rekao nam je Marko, a njegova mama Milica Gajić, koja je prisustvovala našem razgovoru, dodaje da su oboje otišli na prijateljski poziv Ivice Dačića.
– On je čovek na kog smo sve ove godine mogli da se oslonimo. S druge strane, Dačić je neko ko je u trenutku kad je partija satanizovana u njoj ostao i digao je iz pepela – naglašava Milica.

Zato na kraju pitamo Miloševićevog unuka s kim je od dedinih saboraca u kontaktu.
– Ne poznajem nikog od njih, osim Ivice Dačića, a družim se s njegovim sinom Lukom, koji je divan dečko – završava Marko.

O Miri Marković
NISAM ČITAO BAKINE KNJIGE

Marko nam je ispričao i da mu leže društvene nauke, ali da nije nasledio dar za pisanje od babe Mirjane Marković.
– Mnogi kažu da je baka talentovana za pisanje, ali ja još nisam stigao da pročitam neku od njenih knjiga – iskren je Marko.

Odrastanje
NIJE LAKO BITI MARKO MILOŠEVIĆ

Upitan da li mu je ime Marko Milošević donelo više privilegija ili problema, Marko kaže:
– Nije uvek bilo lako biti Marko Milošević, ali se na te stvari ne obazirem. Čak i oni koji su u odnos sa mnom ulazili s predrasudama zbog mog prezimena brzo su menjali mišljenje kad me upoznaju i shvate kakva sam ličnost. Svoju porodicu volim i ponosan sam na nju, ali ja sam svoj.

Leksikon

Omiljeni film: Gospodar prstenova (gledao sam ga 100 puta)
Omiljeni pisac: Lav Tolstoj (zbog školske lektire)
Omiljeni političar: Slobodan Milošević
Omiljena muzika: Strani hip-hop
Najbolji savet koji sam dobio: Sve je moguće ako to dovoljno jako želiš

(Branislava Majdarević /Kurir)