PRVA ŽENA LEKAR U SRBIJI: Prošla albansku golgotu, a u miru doživela veliku nepravdu

golgota

Foto: Vikipedija

Draga Ljočić je prva žena lekar u Srbiji i četvrta žena u Evropi koja je stekla univerzitetsku diplomu doktora medicine.

Rođena je 1855. godine u Šapcu, u porodici trgovca koji je mimo tadašnjih običaja, pored dva sina, rešio da školuje ćerku. Posle osnovne škole Draga prelazi u Beograd, gde je završila Višu žensku školu, a zatim se upisala na Veliku školu, tadašnji univerzitet.Tu je  provela godinu dana na prirodnjačkom odseku, a 1872. godine uputila se u Cirih na studije medicine.

Kad je 1876. počeo Prvi srpsko-turski rat, napušta fakultet i dolazi u Srbiju da bi radila kao medicinska sestra.

Po završetku Drugog srpsko-turskog rata, ona je prva Srpkinja oficir, s činom poručnika sanitetske službe Vojske Kneževine Srbije.

Vraća se u Cirih, gde 1879. završava studije medicine, samo petnaest godina posle prve žene na svetu koja je postala lekar, a u isto vreme kad je i Velika Britanija dobila prvu ženu lekara.

Učestvovala je u svim ratovima koje je Srbija vodila od 1876. do 1915. godine: pored dva rata s Turskom, i u srpsko-bugarskom, Prvom i Drugom balkanskom i Prvom svetskom ratu, kad je sa srpskom vojskom prešla Albaniju.

Za vreme srpsko-bugarskog rata 1885. godine, jedno vreme bila je jedini lekar u Opštoj državnoj bolnici u Beogradu, kao i u bolnici za velike boginje i u ustanovi za ranjenike u Velikoj školi.

Foto: Vikipedija

Ali i pored svih zasluga u ratu, u miru je nailazila samo na odbijanje i nepriznavanje, pa je borba za ravnopravnost s muškarcima obeležila njen život. Ministarstvo unutrašnjih dela, pod čijom se upravom tada nalazila zdravstvena služba, formiralo je komisiju od uglednih imena srpske medicine, koja je Dragu ispitala i teoretski i praktično iz gotovo cele medicine.

Njihov izveštaj sadržavao je odličnu ocenu o stručnosti kandidatkinje, ali prva srpska lekarka nije mogla da dobije pravo da kao lekar radi u državnoj službi – jer je žena.

SRBIJO, POMOZI! “4 sina, 4 umrlice, pokosila ih jedna bolest”: Živka ima još samo Mladena (21), sa istom dijagnozom

Zato je otvorila privatnu ordinaciju, kao “doktor medicine, babičluka i očnih bolesti”.

Draga je i prva žena koja je posle udaje zadržala devojačko prezime. Bila je udata za radikalskog prvaka Aranđela Rašu Miloševića, koji je zbog učešća u neuspeloj Timočkoj buni, samo osam dana pošto mu se rodila ćerka, bio prvo osuđen na smrt, a zatim pomilovan i upućen u Beogradsku tvrđavu na izdržavanje desetogodišnje robije.

Bila je jedan od osnivača Materinskog udruženja i vatreni borac za žensku ravnopravnost, zahtevajući da žene dobiju pravo glasa.

Umrla je 1925. godine u Beogradu.

     

(Dnevne.rs/Izvor: MomčiloPetrović, Kurir.rs)