PRONAŠAO DEČAKA KOJEG JE UPOZNAO TOKOM RATA U BOSNI: Kanadski vojnik razmišljao o njemu 24 godine gledajući jednu zajedničku fotografiju (FOTO)

Kanađin

Foto: Facebook/Justin Frye

Kanadski vojnik Džastin Fraj 1994. godine služio je u jedinici UNPROFOR-a u ratom okovanoj Bosni, tačnije u Visokom i tamo je upoznao dečaka Amira. Ubrzo su se sprijateljili, a 24 godine kasnije, zahvaljujući društvenim mrežama i angažmanu novinara lokalnog portala, Fraj je stupio u kontakt s Amirom s kojim je jedina veza bila njihova zajednička fotografija. Sad planiraju da se sretnu ponovo.

SIMBOL RATNIH GODINA

– Živeo sam u Visokom, severozapadno od Sarajeva. Naš kamp zvao se CANBAT 2. Jedna od mojih odgovornosti bilo je i osiguravanje sletišta za helikoptere UN-a. Pored samog sletišta bilo je nekoliko kuća, a svaki put kada smo ga osiguravali, iz tih kuća na ogradu je dolazio jedan mali dečak. Ubrzo sam se sprijateljio s njim, njegovo ime bilo je Amir.

– Počeo sam da donosim neke slatkiše Amiru. Moja mama je poštom slala stvari za njega, slatkiše, olovke, flomastere i sat. Sećam se koliko je samo bio uzbuđen zbog tog sata – napisao je Džastin na Fejsbuku, pošto je saznao da je Amir živ.

 

POZADINA SAMOUBISTVA U CZ-u: Splićanin sa derbija sprečio krvoproliće u ćeliji, posle obračuna MONSTRUM iz Rakovice sebi prerezao vrat

Kanadski vojnik je, kako kaže, često razmišljao o BiH i o Amiru, koji mu je postao simbol tog perioda života.

– Čuvao sam njegovu sliku. Često sam se bavio mišlju da ga pronađem i vratim se u Bosnu – napisao je na Fejsbuku.

Srećom, Džastin i Amir su stupili u kontakt putem društvenih mreža, a prema svemu sudeći, sledi ponovni susret nakon duge 24 godine, piše Dnevni Avaz.

Danas Amir Bajramović (32) živi u Švedskoj i ima svoju porodicu i decu. Takođe se o svemu oglasio na Fejsbuku.

NIJE LAKO BITI ČOVEK U VREME RATNOG LUDILA 

– Te 1994. godine životi Bosanaca bili su ispunjeni tugom, bolom i strahom. U tom vremenu, kada je bilo lakše plakati nego smejati se, jedan divan vojnik i pre svega čovek činio je da lice jednog malog dečaka bude nasmejano. Danas taj dečak ima 32 godine i postao je otac, a svoje dete učiće da bude dobra osoba kakav je Džastin. Nije lako bilo biti čovek u vremenu ratnog ludila, gde je i tvoj život bio takođe ugrožen. Ali, za Džastina to nije bio problem!

“SRPSKA POSLA” U BOGOJAVLJENSKOJ TRCI U KRUŠEVCU: Učesnik plivao prečicom do ČASNOG KRSTA – trka poništena (VIDEO)

-Zato mi je drago da smo se posle 24 godine ponovo povezali. Dragi moj prijatelju, želim tebi, tvojoj mami i celoj tvojoj porodici čitav svet sreće i hvala vam na svemu što ste učinili za mene i svu drugu decu – napisao je na Fejsbuku, pritom označivši Džastina, kao i njegovu majku.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)