Prohodao sam DOLJE, ali više nikada neću ići na more u Crnu Goru

more

Foto: Printscreen/youtube

Prvi put sam stao u morsku vodu sa nepunih šest meseci. Ne sećam se, pričali su mi roditelji, ali dok su druga deca vrištala kad su roditelji pokušavali da ih okupaju, ja sam se drao kada bi me vadili iz vode.

Zbog toga i činjenice da sam skoro pa prohodao na moru, oduvek sam govorio da imam dve kuće – u Beogradu i Sutomoru.

Zato me novonastala situacija posebno boli.

Za neupućene, Vlada Crne Gore je odlučila da od 1. juna u skladu sa situacijom nastalom zbog pandemije virusa korona otvori granicu za nekoliko država, među kojima nije Srbija. Među kojima, dakle, nisam ja.

No, da krenem od početka. Povezanost moje porodice sa Crnom Gorom ima istoriju malo dužu od 40 godina. Najzaslužniji za to je moj deda, koji je u Sutomoru video idealno mesto za podizanje vikendice i može se reći da nas je sreća pogledala.

Tukli ga dokle god je disao, UMRO JE od izlivanja krvi u mozak: Podignuta optužnica zbog UBISTVA Stefana Filića (18)

Imali smo sreće da upoznamo prave ljude. Ljude koji su mojoj porodici dali šator da imaju gde da budu dok smo zidali kuću. Ljude koji su im davali vodu i struju tokom gradnje. Ljude koje smo jedva čekali da vidimo svake godine, koji su nas čekali raširenih ruku.

Moja sećanja su vezana za taksistu Marka Vlahovića i njegovu belu “ladu karavan”. Kada nas vidi kako sa svim onim torbama i koferima u čoporu izlazimo iz voza, za njega nije bilo drugih mušterija, a ako je već neko stavljao bagaž u gepek, momentalno bi rekao tom nekome da uzme drugi taksi.

Za Omera, konobara s brkovima, koji nas je znao poimence i ko šta pije, a nije nas bilo malo. Ista situacija je bila sa prodavnicom kod teta Dane i čika Marinka, za baka Vukicu i čika Jovu, za čika Marka i njegove sinove.

Znate, retko kad se javljate rodbini kada idete i dolazite s puta. Mi smo se u Sutomoru javljali komšijama. To nam je bilo normalno. Jer, to nije bilo mesto gde smo provodili po nekoliko nedelja godišnje, već naš drugi dom. Dok u koji je moja porodica odlazila dva puta godišnje, sve do januara 1985, kada su postojali svi razlozi da makar moji roditelji ne uđu nikada više u voz na relaciji Beograd – Bar.

SIN DRAGANA VELIKIĆA, BIVŠEG AMBASADORA SRBIJE I KNJIŽEVNIKA, TROVAO LEKARE TORTOM: Nećete verovati kako se brani na sudu (FOTO)

Naime, te godine, u jeku zimskog raspusta, moji baba i deda su odlučili da povedu unuke na more. Moju sestru, mog brata i još dva brata od strica. Sudbina je htela da moj brat, star pet godina, nikada više ne vidi more. Tog 25. januara 1985. u odronu tunela kod Zlatibora, poginuo je na licu mesta kada mu je šipka za prtljag pala direktno na glavu. Imao je pet godina. Ostali članovi porodice pretrpeli su brojne prelome. Pored njega, poginula je još jedna petogodišnja devojčica i još par ljudi.

Ja sam rođen godinu nakon toga, i kao što sam već napisao negde gore, prvi put sam udahbuo morski vazduh s nepunih šest meseci. Sutomore je postalo neizostavni deo mog života, koje me je oblikovalo. Kako zbog ljubavi prema moru, zbog porodične tragedije i svega lepog što sam doživeo tamo.

Kada sam čuo da nam Crna Gora neće otvoriti granice, pomislio sam – čoveče, da, tu granice odavno postoje. Samo nekako nikada nisam mislio da neću moći da ih pređem. Uvređen sam idejom da sve ono što je građeno godinama, a seže mnogo dublje od pečata na pasošu, sada odjednom kao da se izbrisalo.

Znam da u svakom žitu ima kukolja, ali nije prijatno kada osećate da ste nepoželjni tamo gde ste odrasli.

Nedostaje mi moja kuća na moru, nedostaje mi pogled sa jedne stene na Bar i Sutomore noću. Nedostaju mi i divlje plaže na kojima sam naučio da ronim. Nedostaju mi prijatelji koji su mi bili kao porodica tokom svih tih godina letovanja.

OBAVEZNO PROČITAJTE: Od 1. juna će svi moći da se testiraju na koronavirus na lični zahtev, evo po kojoj CENI (INFO)

Međutim, od tog nedostajanja jači je moj osećaj za ispravno. Tamo gde te ne žele, nemoj da ideš. Ja više neću ići dole, a kada me pitaju zašto, reći ću im da me razumeju.

Premišljam se i dalje, preispitujem i razmatram da li je moja isključivost na mestu. Međutim, Vlada Crne Gore mi je juče jasno dala do znanja šta misli o meni i mojim sunarodnicima.

 

(Dnevne.rs/Kutaknet)