PROFESOR SAOBRAĆAJNOG FAKULTETA: Ne može da se ULETI U MAGLU na auto-putu, ovaj faktor je glavni krivac za tragediju?

magla

Foto: Tanjug/Dušan Aničić, Medija Centar Beograd

Gusta magla pominje se kao glavni “krivac” jučerašnja dva lančana sudara koja su se gotovo istovremeno dogodila juče ujutru na auto-putu Beograd-Niš. Uprkos tome, Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta dovodi u pitanje da li su reakcije vozača bile primerene, te ističe uticaj ljudskog faktora u ovom slučaju.

“Kretao sam se iz pravca Niša nekom normalnom brzinom. Bila je neka sumaglica, a kada sam prošao Moravu – zid”, izjavio je juče jedan od učesnika u lančanom sudaru.

S druge strane, profesor Vujanić, kaže da na ovoj deonici postoje oznake, koje pomažu vozačima da odrede vidljivost na putu. Takođe, iako se od prvog momenta nesreće magla navodi kao glavni uzročnik, Vujanić pre svega ističe ljudski faktor.

On je objasnio da upravo na toj deonici na kojoj su se juče dogodila dva udesa, u oba smera, kaže da postoje belom bojom iscrtani polukrugovi uz liniju zaustavne trake, koji služe za određivanje stanja vidljivosti na putu.

KAD SRBIN DOTAKNE DNO: Iz magacina bacaju uvis piliće kupcima u Lidlu, ispred marketa u Borči dežura Hitna pomoć (VIDEO)

– Ukoliko vidite samo jedan polukrug pred sobom, primerena brzina je 40 kilometara na sat, ako vidite dva, onda 60, i tako dalje – kaže Vujanić.

On objašnjava i da na auto-putu, koji može imati malo zakrivljenje, magla nije iznenađujuć faktor, i da ne može “odjednom da se uleti u nju”.

– Vozači imaju priliku da je na ravnom putu vide pred sobom, smanje brzinu, a kada uđu u maglu, uključe sva četiri migavca, kako bi bili vidljivi drugim učesnicima. Dakle, postoji veliki uticaj ljudskog faktora, a u ovakvoj situaciji nije mogao samo jedan vozač da pogreši. Nekoliko njih je pogrešilo, a neću znati tačno ko, dok ne vidim dokumentaciju sa uviđaja – rekao je profesor Vujanić.

Takođe, Vujanić je objasnio i da ova deonica nije obeležena kao crna tačka, ali će nakon ove nesreće, najverovatnije postati. On je objasnio da deonica biva kategorisana kao crna tačka, ako na godišnjem nivou na tom mestu pogine određen broj ljudi.

POLICIJA UPALA U PROSTORIJE FONDACIJE: Sergej Trifunović obećao PRINCES KROFNE

JP “Putevi Srbije”: Magla i neprilagođena brzina

“Duž deonica na teritoriji gde je pojava magle česta, kao što je slučaj sa Pomoravljem, signalizacija je prilagođena vremenskim prilikama odnosno postavljene su table za maglu i obeležene su bele tačke u vidu polukrugova na propisanom rastojanju, kojima se učesnici u saobraćaju obaveštavaju da je neophodno smanjiti brzinu i istu prilagoditi uslovima na putu”, navodi se u saopštenju JP “Putevi Srbije”.

udes

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Oni su dodali i da njihovi predstavnici svakodnevno obilaze deonice puteva, te da svi uočeni nedostaci blagovremeno budu sanirani i popravljeni.

“Najverovatnije da su smanjena vidljivost zbog guste magle i neprilagođena brzina uzrok katastrofalnih saobraćajnih nezgoda koje su se juče dogodile na auto-putu između Ćuprije i Jagodine, ali svakako pitanje utvrđivanja uzroka saobraćajnih nezgoda prepustićemo nadležnim institucijama”, piše u saopštenju ovog preduzeća, u kome je izraženo saučešće porodicama nastradalih.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor:Blic.rs)