PRIŠTINA traži od Srbije ratnu odštetu, ali i deo blaga bivše zajedniče države

zastave
Pominje se i obaveza vraćanja eksponata i dokumentacije kulturne baštine koje je Srbija uzela sa Kosova, zatim vraćanje filmova Kosovofilma, ali i penzijsko-invalidskog fonda kosovskih stanovnika

PRIŠTINA – Nova vlada Kosova neće uslovljavati dijalog priznavanjem suvereniteta, prenosi danas štampa u Prištini, ali će tražiti dosta toga, između ostalog i ratnu odštetu po raznim osnovama, ali i deo blaga bivše zajedniče države.

Vlada će umesto zalaganja za priznavanje nezavisnosti, ostati snažno angažovana na potpunoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i nastavku dijaloga.

Nigde u programu, naime, nije pomenuta reč reciprocitet kad je reč o priznavanju nezavisnosti, već se navodi da je cilj da Srbija uvaži suverenitet Kosova.

U nacrtu programa kosovske vlade, u koji je Koha Ditore imala uvid, navodi se opredeljenje da se sprovedu svi sporazumi s Beogradom kao i da se otvaraju nove teme.

[adsenseyu4]

Takođe, tokom mandata vlada će se angažovati da proces normalizacije međudržavnih odnosa ima jasne parametre sa procenjenim rokovima koji će biti određeni kako bi se izbegli beskrajni pregovori u trouglu Priština-Brisel-Beograd.

U kontekstu dijaloga sa Srbijom u programu nove vlade u vrhu prioriteta je pitanje uspostavljanje međunarodne granice između dve drzave, dok je druga prekid uplitanjaSrbije na Kosovu u sferama koje nisu tretirane u Briselu.

Među temama su i međudržavna saradnja interesnih sfera uključujući vazdušni transport, ratna odšteta po raznim osnovama, pitanje nestalih lica uključujući povratak raseljenih.

Pominje se i obaveza vraćanja eksponata i dokumentacije kulturne baštine koje jeSrbija uzela sa Kosova, zatim vraćanje filmova Kosovofilma, ali i penzijsko-invalidskog fonda kosovskih stanovnika.

Program se bavi i pitanjem sukcesije gde se traži deo “blaga” bivše Jugoslavije i međunarodnog duga Kosova, ali i određen broj diplomatsko konzularnih objekata – predsavništava bivše Jugoslavije, vojnih objekata bivše države, deo arhiva nekadašnje zemlje…

(Tanjug)

[adsenseyu1]

 

2 Comments on "PRIŠTINA traži od Srbije ratnu odštetu, ali i deo blaga bivše zajedniče države"

  1. da nije tuzno bilo bi smesno

  2. A IMAJU LI I MUZIČKU ŽELJU?

Comments are closed.