PRIPREMITE BAR 500 DINARA VIŠE: Ceh za keš kredite i stambeni zajam biće veći, a evo ko će proći NAJGORE

novac

Foto: Kurir arhiva

Ako ste tokom zastoja otplate kredita uspevali da uštedite novac, to će vam od sledeće nedelje dobro doći, jer se nastavlja redovna naplata zajmova.

Moratorijumu na otplatu je došao kraj i na naplatu dolaze svi krediti – stambeni, keš i dozvoljeni minus i kreditne kartice. A, novi mesečni iznos, koji će plaćati svi koji su prihvatili i prvi i drugi moratorijum, biće veći i za hiljadu dinara nego pre marta kada su počele da se primenjuju olakšice. Na prvi moratorijum pristalo je oko tri miliona građana, a na drugi nešto manje.

Ako recimo, imate keš kredit od 500.000 dinara, očekujte dodatni trošak od oko 500 dinara, i to 310 dinara po osnovu prvog, tromesečnog moratorijuma i 200 dinara više po osnovu moratorijuma u avgustu i septembru.

PROČITAJTE JOŠ: U VRELU VODU JE SIPALA SODU BIKARBONU, PA TO NAMAZALA ISPOD NOSA: Kad se ujutro pogledala u ogledalo, nije mogla da poveruje! (INFO)

Još gore će proći građani koji imaju i stambeni i keš kredit, a koji su koristili obe runde moratorijuma.

Ako želite sami da izračunate novo uvećenje rate, formula je prilično jasna: saberete redovnu kamatu za vreme trajanja zastoja (za sve mesece zastoja) i podelite je sa brojem preostalih rata do kraja otplate kredita

Informaciju o iznosu kamate po mesecima dobili ste u planu otplate po uzimanju kredita, a informaciju možete saznati i ulaskom u podatke o vašem kreditu na internet stranici banke ili u izvodu o kreditu.

Tri mogućnosti za otplatu kredita

Dužnici na raspolaganju imaju tri mogućnosti. Prva je da prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a kamate iz moratorijuma raspoređene na preostalo vreme otplate kredita.

PROČITAJTE JOŠ: HRVATI NEZADOVOLJNI: Srbija se spaja na Jadran, počinje izgradnja direktnog puta prema moru, a sve organizuju Amerikanci! (INFO)

Druga mogućnost jeste da, ukoliko žele i mogu, odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu. Treća mogućnost je da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum.

Podsetimo, prvim moratorijumom bio je omogućen zastoj u otplati mesečnih rata u aprilu, maju i junu. Dodatni dvomesečni predah u otplati kredita odnosio se na obaveze dužnika koje dospevaju u periodu od 1. avgusta do 30. septembra, kao i na dospele neizmirene obaveze dužnika krajem jula, tačnije posle 28. jula kada je doneta odluka o drugom moratorijumu

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)