PREMINUO MITROPOLIT AMFILOHIJE

tuga

Foto: Beta/Dragan Gojić

U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije.

O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom visokopreosvećenog Mitropolita javnost će biti uskoro obaveštena.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rođen na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Svetovno ime mu je bilo Risto. Potomak je po srodstvu vojvode Mine Radovića, jednog od prvih plemenskih kapetana crnogorskih, koji je prisajedinio Moraču Crnoj Gori 1820. godine.

Amfilohije Radović ostavio je neizbrisiv trag u Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao veliko svetnovno ime svih Srba u matici i regionu.

Njegovo sveštenstvo ostaće zauvek upamćeno po posebnom pečatu koji je ostavio u poslednjih godinu dana na više od veličastvenih litija u Crnoj Gori, gde je okupio vernike iz svih krajeva sveta pod jednim nebom sa jednim zajedničkim ciljem, skidanja sa vlasti Mila Đukanovića, prepoznat kao čovek koji je bio i protivnik aktuelne vlasti u Srbiji, pogotovo kada je reč o odnosu prema Kosovu i Metohiji.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas)