PREMINULA MUZIČKA LEGENDA GRUPE “GALIJA” Članovi benda se OPROSTILI od prijatelja emotivnom PORUKOM

tuga

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Gitarista grupe Galija, Belgijanac Žan Žak Roskam, preminuo je u ponedeljak 26. oktobra.

Članovi benda od njega su se oprostili preko Fejsbuka.

“Sa velikom tugom saznajemo da je u ponedeljak 26. oktobra 2020. preminuo Žan Žak Roskam (Jean Jacques Roskam), gitarista i kompozitor koji je obeležio značajan deo Galijine karijere. Izuzetno šarmantni i harizmatični tamnoputi Belgijanac sa Galijom je snimio pet albuma na kojima se potpisao kao gitarista, ali i kao autor pesama kao što su “Žena koje nema”, “Nebo nad Makarskom”, “Pevaju jutra”, “Ljubavna pesma”, “Proleće” i “Moskva-Balkan”. Posebno zapažen je bio njegov vokalni doprinos u šaljivim pesmama “Ljubavna pesma” i “Zebre i bizoni”. Žak je sa Galijom odsvirao nebrojeno mnogo koncerata širom stare Jugoslavije, a 2011. godine je, nakon dvadeset godina pauze, kao specijalni gost ponovo zasvirao na bini sa svojim matičnim bendom na koncertu u Sava Centru kojim je Galija obeležila 35 godina postojanja. Grupu Galija za Žan Žaka vezuju izuzetno lepa sećanja i neverovatan broj sjajnih anegdota i uspomena. Njegov odlazak je veliki gubitak. Žan Žak Roskam, hvala ti za sve. Počivaj u miru”, piše u objavi.

Roskam je u Jugoslaviju došao 1984. i svirao je sa Peđom D Bojem u Beogradu, a kada je Saša Lokner iz “Galije“ otišao kod Bajage, tražili su drugog klavijaturistu.

Kako ga nisu našli, uzeli su drugog gitaristu – Žan Žaka, koga je u Jugoslaviju dovela ljubav prema devojci iz Vrgorca kod Makarske.

Sa “Galijom” je snimio ablume “Digni ruku”, “Daleko je sunce”, “Korak do slobode”…i druge.

 

(Dnevne.rs/Kurir.rs)