PREMINULA MAJKA HEROINA DOBRINA PRODANOVIĆ koja je grlila lobanju sina, simbol užasa rata u BiH

tuga

Foto: Printscreen/youtube/RTS zvanični kanal

Baka Dobrina Prodanović, nesrećna žena iz Srebrenice, čija slika sa sinovljevom lobanjom postala simbol sveg užasa rata u Bosnipreminula je juče, saopštila je Boračka organizacija Opštine Bratunac.

Ona će biti sahranjena danas u 13 sati na porodičnom groblju u Fakovićima.

Dobrina je 1993. godine zastala pred zemnim ostacima svog stradalog sina, tačnije, pred njegovom lobanjom, pršljenom, tri rebra i levom lopaticom. Odmah je prepoznala po navlaci za zube da je to njemn Živan, momak koji je ubijen sa 24 godine. Obgrlila je lobanju i zakukala.

– Prepoznala sam mog Živana po navlaci za zube, uzela sam njegovu lobanju u šake i cvilela sve dok glas nisam izgubila, a oči mi pobelele. Presudili su mi tog dana, ja sam u grobu već 23 godine – rekla je Dobrina u izjavi za medije 2016. godine.

SKRNAVLJENJE SRPSKIH SVETINJA NA KiM: Polugola Albana snimila razvratne scene za spot u Crkvi Svetog Nikole!

Živan je stradao u selu Ratkovići kod Srebrenice, pošto su pripadnici armije BiH upali, palile kuće i ubijali ljude…

Selo, u kom je pre rata živelo 338 Srba je opustelo, a majka nije mogla da smogne snage da se vrati na ognjište gde je odgajala sina.

tuga

Živan Prodanović / Foto: Arhivska fotografija

Do svoje smrti živela je kod Bratunca.

– Duša me strašno boli. Mogla sam umreti u selu, kuća spaljena, nema mi deteta… Preklinjala sam da me sklone odatle, nisam mogla to da izdržim. Tugujem, sama sam. Plačem i samo plačem, oči mi se nisu još osušile. Izvadili su mi srce iz grudi, živim bez srca, bez mog Živana, ne znam ni kako sam živa – govorila je kroz plač.

     

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)