Premijer Vučić: Za migrantsku krizu su nam dali para kao za seosku svadbu kod Šapca (INFO)

Nemanjina 11
Premijer Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas novinarima pred odlazak u Brisel, i povodom godinu i po dana Vlade. On je istakao da Srbija neće podizati zidove prema susedima, da vodi miroljubivu politiku i da je zadovoljan zbog dijaloga sa Prištinom. Premijer se osvrnuo i na optužbe sa kojima se suočava gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Imamo četiri osnovna cilja, prvi je politička stabilnost, u odnosu na celu situaciju u Evropi i svetu, dok je druga tačka borba sa bankrotom i zaustavljanje ekonomske propasti Srbije i sprečavanje ekonomske propasti naše zemlje nakon godina neodgovog ponašanja – reči su kojima je premijer Aleksandar Vučić počeo konferenciju za štampu u Vladi Srbije.

 – Napredovali smo, počeli smo da radimo, bolje je ali nije dovoljno dobro – rekao je premijer istakavši da se “samo nesposobni dokazuju u sukobu, a jaki kroz mir, stabilnost i rad”.

Premijer se osvrnuo i na planove vezane za odnos Srbije i Rusije.

– Moramo da pokrenemo preduzeća, važni su razgovori sa ruskom stranom koji slede. Za neki dan dobijamo izveštaj. Naš napredak je veliki, da još poboljšamo situaciju, nećemo biti zadovoljini dok Srbija ne bude među prvih 30, 40 zemalja sveta – rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je Srbija uspela da postane jedna od najznačajnijih zemalja u istočnoj Evropi.

– Svi mogu da kibicuju, debatuju a neko mora da donosi odluke na dnevnom niovou. Mi moramo da donosimo odluke na dnevnom nivou, koje se tiču našeg odnosa sa Prištinom, ekonomske situacije, zakona o radu. Zadovoljan sam brojem teških i hrabrih odluka koje smo morali da donesemo, a one su dovele do toga da Srbija postane jedna od najuglediniji zemalja u regionu – rekao je Vučić.

[adsenseyu1]

“Srbija neće podazati zid”

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je Srbija uputila svoje primedbe na predstavljeni nacrt deklaracije o kojoj će danas raspravljati EU, da su i druge zemlje iznele svoje, kao i da je nešto izmenjen plan stigao jutros.

Kako je rekao, poslata su suprotstavljena rešenja različitih zemalja sa Balkana i mi se prilično slažemo sa Hrvatskim, a i oni sa našim, a u potpunosti se slažemo sa onima koje je prosledila Bugarska.

On je dodao da se nada da će biti nađeno zajedničko rešenje, da svi vide šta se dešava u regionu, ali i među članicama EU , a u celoj toj situaciji Srbija je uspelasd da sačuva stabilnost.

“Imaćemo teške razgovore, nikome prijatne…Nadam se sveobuhvatnom rešenju. U te razgovore ne ulazimo sa ostrašćenošću, niti se plašimo svoje odgovornosti… Ono čega se plašimo je destabilizacija regiona i to nema veze sa ovim sastankom i to me brine” rekao je Vučić.

Na pitanje novinara o tome kakav je njegov stav o podizanju zidova na granicama, Vučić je istakao:

– Šta god da se desi, i ćuskije da počnu da padaju s neba neće se promeniti moj stav – Srbija neće da podiže zidove – rekao je premijer.

On ej istakao da će Srbija preduzeti odgovornost za probleme u regionu.

– Od svojih obaveza i odgovornosti ne bežimo, a to ću reći i na današnjem sastanku. Srbija neće da preuzme svu odgovornost za probleme u regionu. U migrantskoj krizi su nam dali para kao za jednu seosku svadbu u blizini Šapca – rekao je on.

 Srbija vodi miroljubivu politiku prema susedima

“Zadovoljan sam što je Srbija vodila politiku dijaloga sa Prištinom, miroljubivu politiku prema susedima. Smatramo da Vlada ne sme da bude Vlada sukoba. Vlade postoje da bi probleme rešavali”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je rekao da je posebno zadovoljan radom MUP-a i Ministarstva odbrane.

Na konferenciji za štampu na pitanja novinara odgovarao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Premijer nije želeo da komentariše sinoćnje događaje u Podgorici.- Nadam se da će sve uploviti u regularne političke tokove. Važno je da se stvari rešavaju mirnim putem, i interes Srbije je da bude mir i stabilnost u regionu – rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, poluhisterija vlada u celoj Evropi.

“Pogledajte šta se dešava oko nas. Mislite da će posle ovokvih odluka biti velike stabilnosti u Makedoniji, Crnoj Gori, u Prištini… U Prištini ‘piju’ suzavac kao što ja pijem vodu. Pogledajte kako se to odrzava na odnose Hrvatske i Slovenije, ili Hrvatske i Mađarske. MIslite da je u Bosni situacija idealna – pa nije. Treba da uspemo naš brod kroz to da provučemo”, rekao je Vučić.

[adsenseyu1]

“Srbija posle Vučića biće bolja od Srbije pre Vučića”

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da građani znaju da će “Srbija posle Vučića biti mnogo bolja nego Srbija pre Vučića”.

“To građani koji imaju korektan i pošten odnos, oni koji hoće da vide, a ne oni koji žmure i sebe vraćaju u devedesete, jer samo tako mogu politički da prežive, nedvosmisleno i vide”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da poštuje odluku Vojno disciplinskog suda, ali da za njega generali Ranko Živak i Predrag Bandić nisu krivi.

On je tako odgovorio na molbu da prokomentariše najavu potpredsednika DS Borislava Stefanovića da će objaviti knjigu o Srbiji posle Vučića.

Vučić je rekao da kao premijer ne želi da komentariše ozbiljnost DS i Borislava Stefanovića.

“Možda, nekada, ako budem imao vremena kao stranački funkcioner da se tim velikim i uspešnim ljudima pozabavim”, rekao je Vučić.

Nema vremena za rekonstrukciju, ni za izbore

Vučić je izjavio da u ovom trenutku ne razmišlja o rekonstrukciji vlade, kao ni o izborima, jer se Srbija suočava sa brojnim izazovima i poluhisterijom koja vlada u čitavoj Evropi.
“Treba da uspemo da naš brod provučemo kroz takvu situaciju i ja se bavim time kako da se suočimo sa svim tim izazovima i da u svemu tome imamo što više. Kad budemo uplovili u mirnu luku, videćemo”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Vučić je naglasio da Srbija nema vremena za izbore i rekonstrukcije vlade.

“Mi na izbore ne idemo ne zato što se plašimo rezultata, već i o tome i o rekonstukciji ne razmislsjamo zato što se bavimo rešavanjem problema običnih ljudi”, rekao je Vučić.

“Potrudićemo se da imamo dovoljno naoružanja”

Premijer je na konferenciji najavio i put u Moskvu u ponedeljak, gde će se zadržati tri dana.

– Želimo da unapredimo saradnju sa Rusijom. Zahvalni smo na podršci koju nam pruža Rusija u zaštiti suverinetata i integriteta Srbije – objasnio je Vučić istakavši

– Ne smemo da narušimo odnos snaga u region, to ne znači da nećemo da radimo ništa. Da oružje bude proizvedeno u Srbiji, loše je stanje sa helikopterima, tražićemo pomoć od Rusije na tu temu. Bavićemo se kupovinom od Rusa i Nemaca, ali će se većina proizvoditi ovde. Mi smo mala zemlja, ali ćemo se potruditi da imamo dovoljno naoružanja da bismo mogli da se odbranimo od mogućih napada i zaštitimo našu zemlju.

Premijer se susreo sa novinarima neposredno pred put u Brisel, na samit, koji je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker sazvao kako bi se grupa lidera EU dogovorila o kratkoročnim merama za rešavanje krize migranata na Zapadnom Balkanu.

Osim šefova država i vlada Grčke, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Nemačke, na samitu će učetvovati najviši funkcioneri EU – predsednici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta, kao i visoki komesar za izbeglice Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša.

Shinas je novinarima u sedištu Evropske komisije rekao da se očekuje da se samit, koji je sazvao predsednik EK Žan-Klod Junker, završi usvajanjem zajedničke deklaracije o rešavanju migrantske krize.

(Tanjug)