PREDRAG KON: “Policijski čas je poraz”

korona

FOTO: PRINTSCREEN PINK

U Beogradu iz dana u dan imamo povećanje, i to ne malo, ali u ostatku Srbije, osim u Kragujevcu, to nije tako. Možda će prvo doći do određenih restrikcija za Beograd- izjavio je dr Predrag Kon.

Kako navodi, mora se razmišljati o tome šta mere sve donose, ko će biti u problemu, ali da bez obzira na ekonomske razloge, postoje neke granice koje nikako ne smeju da se pređu.

-Imamo preko 120 hospitalizovanih za jedan dan, ako tako nastavimo, to će već biti ozbiljan problem-, rekao je Kon

On je istakao da bi uvođenje policijskog časa bio poraz.

-Policijski čas je poraz, to znači da nemamo svesti da sami zaustavimo virus. Poraz u smislu da nismo uspeli da se solidarišemo oko virusa, da nismo uspeli da uvedemo nešto što svi poštuju, da pojedinci uništavaju kolektivni sad, i to često vrlo svesno- naveo je epidemiolog član Kriznog štaba za B92.

Kon je ponovo naglasio važnost poštovanja onih mera koje su na snazi.

policijski cas

Foto: Tanjug

-Policijski čas je mera koja najviše šteti svima, ali je najefikasnija, jer onemogućuje prenos. On se mora oročiti na određeno vreme, ali ako se bude uvodio, i to mora da bude prvo za neka područja koja su posebno zahvaćena-, rekao je Kon.

On je dodao da se zalaže da se uvede nošenje maski i u pešačkim zonama, zbog velikog broja ljudi na takvim mestima.

Dodaje da bi zakon o epidemiji trebalo da bude usvojen i da će se nakon toga mnoge stvari bolje definisati, a samim tim i bolje sprovoditi, jer se nada izmenama pravnog okvira.

Kada je reč o školama, i dalje se radi o sporadičnim slučajevima, a u slučaju da se jave dva povezana – tzv. klaster, razred prelazi na onlajn nastavu.

Kako je objasnio, za svako dete piše informacija, redosled, liste.

PROČITAJTE JOŠ: DRAKONSKE KAZNE: Počinje strogo kažnjavanje za svako nepridržavanje protivepidemioloških mera

-To je ogroman posao, onlajn nastava – nema posla. Ogromno je organizacija da bi se sve to obezbedilo- rekao je Kon i naglasio da je zato važna dobra saradnja sa Ministarstvom prosvete.

-Svi su oni u ogromnom problemu, ali su iz Ministarstva prosvete pokazali spremnost za saradnju, da su razumeli situaciju. Ako bude potrebe, moći ćemo određene mere da donosimo kao epidemiolozi- rekao je Kon.

 

(Dnevne.rs/rs.sputniknews.com)