PRAVI RASADNIK ZDRAVLJA: Strah i trepet za rak, holesterol i masne naslage

Foto ilustracija: Dnevne.rs/Pixabay

Orašasti plodovi koje danas kupujemo često pripadaju nezdravoj hrani, kada su u pitanju prženi, posoljeni ili umočeni u čokoladu. Ali, ako se konzumiraju sirovi ili pečeni i bez dodataka, oni su pravi rasadnik zdravlja!

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition dokazalo je kako se unos orašastih plodova u organizam ne mora ograničavati. Naime, ljudi koji svakodnevno konzumiraju orašaste plodove ili ih konzumiraju kao zamenu za drugu hranu, više gube na težini i imaju tanji struk.

Rezultati su pokazali da orašasti plodovi ne goje, a odlični su i za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Evo još nekoliko sjajnih prednosti orašastih plodova:

VEST KOJU JE ČEKAO CEO SVET: Evo kada će Đoković završiti profesionalnu karijeru

Smanjuju stres
Orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, pa tako štite srce za vreme velikog stresa kada je ono posebno ugroženo. Stres obično dovodi do pada imuniteta, ali ako jedete bademe koji su bogati vitaminom E, vitaminima grupe B i magnezijumom, sačuvaćete imunitet.

Zdravlje srca

Bademi, lešnici, kikiriki, brazilski i domaći orasi igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti, pokazuje istraživanje s Harvarda. To je zato što orašasti plodovi mogu da snize LDL holesterol. Osim toga, nude zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće, kao i vlakna koja štite srce. Orašasti plodovi bogati su i argininom, aminokiselinom koja pomaže da krvni sudovi budu opušteni.

Snižavaju loš holesterol
Istraživanje iz 2010. objavljeno u Archives of Internal Medicine pokazuje da svakodnevna konzumacija šoljice orašastih plodova snižava LDL holesterol za 7,4 odsto. Osim toga, koncentracija triglicerida pada za više od 10 procenata.

IZLEČITE KAMEN U BUBREGU! Prelijte ovu žitaricu i ostavite da prenoći! Napitak je bljutav, ali ima magično dejstvo! (RECEPT)

Protiv raka pluća
Ishrana bogata pistaćima može donekle da zaštiti od razvoja raka pluća, pokazuje preliminarno istraživanje predstavljeno na konferenciji Cancer Prevention Research. Naučnici misle da ključnu ulogu igra gama-tokoferol, tip vitamina E.

Protiv raka prostate
Brazilski orasi su puni selena i mogu da pomognu i protiv uznapredovalog raka prostate, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Holandiji. Naime, muškarci koji su imali visoke nivoe selena u krvi imali su 60 odsto manje šanse za dobijanje uznapredovalog raka prostate 17 godina kasnije.

Zdravlje mozga
Zbog zdrave količine vitamina E orašasti plodovi se smatraju hranom za mozak, odnosno sprečavaju kognitivni pad koji obično dolazi s godinama. Naročito se preporučuje kikiriki jer obiluje vitaminima B grupe.

OVAJ SRBIN IZ OKOLINE KURŠUMLIJE ŽIVEO JE 126 GODINA! DO 40. SMATRALI DA JE JOŠ DETE: Njegov praunuk Živorad kaže da tajna dugovečnosti nije u genima, već u nečemu VAŽNIJEM!

Jačaju muško reproduktivno zdravlje
Dve šake oraha na dan poboljšavaju kvalitet sperme s obzirom na vitalnost, mobilnost i morfologiju, pokazuju istraživanja.

     

(Dnevne.rs/Stil.Kurir.rs/Izvor:kucnilekar.com)

1 Comment on "PRAVI RASADNIK ZDRAVLJA: Strah i trepet za rak, holesterol i masne naslage"

  1. *Simptomi koji ukazuju na nedostatak Omega-3 NMK:- suva koža,- problem sa vodom koja se zadržava,- sklonost ka infekcijama i upalama,- pogoršana memorija i sposobnost učenja,- loša koordinacija,- kod dece usporen razvoj,- trnjenje ruku ili nogu,- visok krvni pritisak,- povišeni trigliceridi,- otežano skidanje kilaže,- pogoršanje vida.

Comments are closed.