Potresno obraćanje javnosti sestre Čačanina koji je preminuo od virusa korona: “Brata sam dva puta izgubila. Prvi put zbog epidemije, drugi zbog izveštavanja medija”

tragedija

Foto: privatna arhiva

Proteklih nedelja sam se trudila da se u mom svakodnevnom radu ne oseti strah, nemoć i panika kada se moj mlađi brat razboleo od kovid-19 virusa i borio za život

Vesna Janković, sestra Zorana Ivanovića (49), koji je prošle subote preminuo od posledica zaraze korona virusom, oglasila se otvorenim pismom javnosti i medijima. Povod je, kako je naglasila, niz neistina koje su u raznim novinama i na portalima objavljene o smrti njenog brata.

Ona je naglasila da su se mediji koristili pretpostavkama, a ne činjenicama.

Kažu da je ljubav sestre prema bratu jedna od najčistijih i najbezuslovnijih, a ja se danas osećam da sam brata izgubila dva puta. Prvi put kada mi je javljeno da je izgubio bitku sa virusom kovid-19 i drugi put kada sam pročitala senzacionalističke naslove u raznim novinama i na internet portalima. Zoran je izgubio bitku protiv nevidljivog neprijatelja, ali ovog puta žrtva je bila cela naša porodica Ivanović, a najviše od svih njegova deca – napisala je Vesna. – Sve je prštalo od bombastičnih naslova, eksluzivnih vesti, objavljeno je puno ime i prezime mog brata, (dok se kriminalci štite inicijalima), neovlašćeno je objavljena fotografija cele porodice. Gde je granica i gde je dno gubitka svake ljudske, profesionalne, društvene i moralne odgovornosti?

SRBIJO IZGUBILA SI VELIKOG ČOVEKA: Doktor iz Čačka preminuo od posledica korona virusa

Ona je potom iznela šta se sve dešavalo sa pokojnim Zoranom i način na koji se zarazio.

– Zoranov sin bio je na rođendanu najboljeg druga, sa kojim se druži još od vrtića. Tog 7. marta nije bilo nikakve zabrane okupljanja, Srbija je imala jednog obolelog od kovid-19 virusa. Iste večeri je održan i koncert u Domu kulture u Čačku, gde je bilo prisutno 700 ljudi. Deca mog brata nisu imala nikakve simptome, a kasnije je i testom potvrđeno da nisu zaraženi – saopštila je Vesna. – Zoran, moj brat, genijalac, duhovit, šahista, omiljen u društvu, radio je do 16.3. na poslu, koji je između ostalog podrazumevao i terenski rad (u raznim ekspoziturama) banke u kojoj je zaposlen, širom zapadne Srbije. Poslovno, a i privatno, jer je bio omiljen, susretao se sa velikim brojem kolega, ljudi, prolazni…

Nažalost, prema rečima Vesne Janković, negde se sreo i sa smrtonosnim virusom, koji je kasnije preneo i na svoju suprugu.

– Samo njegova supruga razbolela, ne i naši roditelji, koji se samo u medijima bore sa kovid-19 – kaže sestra pokojnog Zorana. – Moj brat izgubio je poslednju ovozemaljsku partiju, što bi njegovi prijatelji i šahisti rekli: greška u otvaranju, izbor pogrešne taktike ili grubi previd. Svejedno. Sada je, nažalost, sve svejedno. Ovo čemu smo moja porodica i njegova deca na pragu svog života izloženi je namera. Onih koji su doneli maksimum zaključaka, uz minimum činjenica obezbeđujući time veću čitanost, broj klikova ili komentara. I to, ne samo da nije u redu i fer, to je zločin. Za razliku od nevidljivog neprijatelja, ovde svi imaju svoj potpis i novinari i urednici.

DOKTOR STEVANOVIĆ OTKRIVA: Ovo svi u Srbiji moraju znati! (INFO)

U svom obraćanju javnosti Vesna je zaključila:

– Neko sam ko na svom radnom mestu daje sve od sebe u borbi sa epidemijom koja nas je sve snašla. Proteklih nedelja sam se trudila da se u mom svakodnevnom radu ne oseti strah, nemoć i panika kada se moj mlađi brat razboleo od kovid-19 virusa i borio za život. Ja ću i dalje nastaviti da se borim i radim za dobro svih nas, naučiću da živim sa ovim bolom, radovaću se uspesima dece moga brata, prepoznajući u njima zrno Zoranove genijalnosti, ali boriću se i da istina i činjenice pobede. Kažu da je objavljena vest, kao kada na primer istresete jastuk sa sve perjem sa petog sprata. A demanti te vesti je kao kada bi krenuli da skupljate rasuto perje da bi ponovo napunili isti jastuk. Ja se ipak nadam da u ovoj zemlji ima više novinara koji će ovaj dematni objaviti.

 

(Dnevne.rs/Novosti online)