POSLEDNJI DETALJI EKSPLOZIJE U SUBOTICI: Dečak pronašao sakrivenu dedinu DIMNU BOMBU i sam je aktivirao, umalo ostao bez prstiju (INFO

Banja

Foto: Dnevne.rs

Kako je potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici, četnaestogodišnjak je u kući u kojoj živi njegov otac pronašao dimnu bombu i slučajno je aktivirao.

– U pitanju je dimna bomba. Delovi su poslati na veštačenje. Dete je pronašlo u kući, a prema izjavi oca to je deo nečega što je dečakov deda još svojevremeno doneo u kuću.

Otac nije znao da se to još uvek nalazi u kući. Deo dedine kolekcije je otac predavao policiji, međutim, ovo nije našao.

U svakom slučaju istraga se nastavlja i formiraćemo predmet. Ispitaćemo sve učesnike događaja, ali za sada, kako stvari stoje, ne mislimo da će biti bilo čije krivične odgovornosti – kažu u OJT.

Da je dečakov deda sa očeve strane imao naprave poput dimnih bombi, ali i drugo oružje, jer je bio i lovac, za “Blic” je ispričao i dečakov polubrat.

NEVEROVATAN OBRT Nije bilo oproštajnog pisma, niti se Vasilije (12) ubio zbog igrica: Ispred zgrade u Nehruovoj tuga, saznali smo jezivu istinu (FOTO)

Tragedija je na sreću izbegnuta, dečak je od posledica eksplozije zadobio povrede šaka i grudnog koša, ali je njegovo zdravstveno stanje stabilno i nije životno ugrožen. Do eksplozije je došlo posle 19 časova u iznajmljenom delu kuće u Subotici, u ulici Ksavera Šandora Đalskog. Roditelji E. D. su razvedeni i osnovac je u nedelju popodne posetio oca.

– Kuća pripada starijem bračnom paru, ali u zadnjem delu živi čovek koga je posetio sin. Videli smo ih predveče na ulici, a kada smo ušli u kuću začuli smo eksploziju – ispričala je komšinica.

Povređenog dečaka Hitna pomoć je prevezla u Opštu bolnicu i nakon ukazane pomoći odlučeno je da se dete u pratnji lekara preveze u Novi Sad, u Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Dečak ima opekotine obe šake i grudnog koša. Dobrog je opšteg stanja. Normalno komunicira i nije životno ugrožen – kažu u Institutu.

E. D. živi sa majkom, sestrom, polubratom i bakom. Komšije kažu da je dobro dete i žao im je što je povređen, ali su svi u ulici srećni što je tragedija izbegnuta.

– Samo neka je on dobro. Znamo porodicu. Majka je vredna žena koja se bori za decu, ali smo čuli da je otac zbog neplaćene alimentacije bio u zatvoru. U nedelju smo sreli baku i rekla je da je zabrinuta zbog unuka unuka jer je otišao kod oca još pre nekoliko sati. Starica kao da je predosetila da se nešto loše desilo detetu – kaže komšinica.

Dan nakon eksplozije, polubrat dečaka, rekao je za “Blic” da su dečaku povređeni prsti, ali da dobro vidi, čuje, komunicira.  Dok mu je deda bio živ držao je u kući stvari poput eksplozivnih naprava. Imao je i dozvolu za to – rekao je Tibor, polubrat E. D.

(Dnevne.rs /Izvor:  B. Vučković, Blic)