POSKUPLJUJE VODA U PRESTONICI SRBIJE: Evo kolika će biti cena od 1. januara

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Kako objašnjavaju u nadležnom komunalnom preduzeću, ovo poskupljenje predstavlja “minimalno povećanje cene posle više od četiri godine”.

Iz beogradskih česama od 1. januara teći će skuplja voda, a stanovnici glavnog grada plaćaće uvećane račune “Infostana” od februara.

Kako je saopšteno iz JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”, cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača, biće povećana za pet odsto od prvog dana 2021. godine.

Kako objašnjavaju u nadležnom komunalnom preduzeću, ovo poskupljenje, za koje je dobijena saglasnost Grada, predstavlja “minimalno povećanje cene posle više od četiri godine”.

– Na osnovu dosadašnje prosečne potrošnje četvoročlanog domaćinstva u Beogradu, to znači da će mesečni račun biti uvećan za oko 55 (voda), odnosno za 80 dinara (voda i kanalizacija) – navode iz “Beogradskog vodovoda”.

Poslednji put, cenovnik JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” izmenjen je u avgustu 2016. Od tada, do kraja ove godine, cena tekuće vode iznosi 56,63 dinara po kubnom metru za domaćinstva, kao i 22,89 po kubiku za odvođenje otpadnih voda.

Početkom prošle godine gradonačelniku Zoranu Radojičiću stigao je zahtev od ovog komunalnog preduzeća u kom se tražilo povećanje cene dragocene tečnosti za 11 odsto, te bi poskupljenje, da je tada usvojeno, iznosilo oko 150 dinara. Prvi čovek prestonice nije potpisao taj dokument.

PROČITAJTE JOŠ: SINIŠA MALI OTKRIO KADA ĆE BITI ISPLAĆENA POMOĆ PENZIONERIMA: Uskoro minimalac i ugostiteljima

Međutim, u septembru prošle godine u komunalni cenovnik uvrštena je i fiksna nadoknada za “pogonsku spremnost sistema”, pa je Beograđanima račun “Infostana” već više od godinu dana uvećan za 130,68 dinara, koliko iznosi ova usluga. Nadležni su tada objasnili da je ova mesečna naknada namenjena za održavanje i ispiranje distributivnog sistema vodovodne mreže, a potrošači su dužni da plaćaju ovu stavku, bez obzira na količinu utrošene vode.

 

(Dnevne.rs/Novosti.rs)