“PONUDA KOJA SE NE ODBIJA” Ilija iz Niša se preselio u Kinu i ŽIVI KAO PLEMIĆ u “Parizu Istoka”

Kina

Foto: privatna arhia

“Tokom juna saznao sam za kinesku korporaciju odeće i tekstila Eptison, koja je tražila dizajnera, umetnika i ilustratora za kolekcije namenjene tržištu SAD, Australije, Japana… Aplicirao sam odradivši nekoliko ilustracija, sa idejom kako doživljavam celokupan projekat. Ubrzo mi je stigao odgovor i pitanje – da li postoji mogućnost da sve to realizujem u Kini u punom radnom odnosu. Ma, naravno da sam prihvatio”, priča za “Blic” Ilija Fonlamov Francisković (22) student medicine iz Niša, koji sada živi na Dalekom istoku.

Ilija je u svom rodnom gradu prozvan čudom od deteta. Student je medicine, govori engleski, francuski, nemački i bugarski jezik. U slobodno vreme slika i piše, a svoje radove predstavljao je na konkursima i izložbama. Od malih nogu pokazivao je talenat za slikanje i pisanje, ali je tokom odrastanja, ipak, odlučio da njegov poziv bude lekarski.

Ipak, studije medicine trenutno pauziraju, a kako je jednom odbio poziv sa Sorbone, ovog puta nije želeo da propusti priliku da ode u inostranstvo.

– Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja da svoje stvaralaštvo, rad i karijeru podignem na viši nivo odlaskom u inostranstvo, ovaj nisam želeo da propustim. Bez razmišljanja sam se spakovao, i nakon svih administrativnih obaveza otišao. Ovde sam, bezmalo, pola godine, a moj ugovor je u trajanju od godinu i po dana, sa mogućnošću produžetka. Nastanjen sam u, kako mi je rečeno, najbogatijoj kineskoj provinciji (mada, i lično bih se složio da je tako), Džđang, na obali Pacifika, na periferiji Šangajske aglomeracije – prenosi utiske Ilija.

VEĆ IMAMO APSOLUTNI HIT GODINE! Vulin prevazišao sam sebe:Ministar odbrane čestitao Božić PATRIJARHU PAVLU! (FOTO)

Nije bilo lako otputovati daleko od svoje zemlje, ali iako je bilo straha kako će se snaći, Ilija nije želeo da odustane. Kaže da ga je najviše plašilo da li će uspeti na pravi način da odgovori zahtevima poslodavaca.

Ilija sa kolegama i prijateljima

FOTO: PRIVATNA ARHIVA Ilija sa kolegama i prijateljima

– Kada sam shvatio da je srž mog posla crtež i ilustracija, ostalo je samo da se prepustim. Zamisao tima je bila da odradim ono što će biti traženo, a u ovom slučaju i originalno, tako da je za ovih pola godine nastalo dvadesetak ilustracija, tematike kojom se do sada nisam bavio. Zamisao je bila da ciklus ilustracija bude posvećen seksualnosti i intimi, ali na sofisticiran način, i verujem da sam zadatak odradio dobro, a i u smislu crteža sam napredovao – smatra Ilija.

Pored dizajna, ovom mladom Nišliji otvorio se još jedan put, dobio je priliku da u privatnoj osnovnoj školi predaje crtanje i slikarstvo, što ga, kako kaže, dodatno ispunjava.

– Kao nikada do sada radim na sopstvenoj slikarskoj tehnici i crtežu, mimo posla u kompaniji, i uveliko imam nekoliko bliskih prijatelja, što me dodatno čini sretnim. Niš volim svakako, i gde god bio, uvek mi je u srcu. Ovo je bila prilika koju nisam smeo da propustim – dodaje Ilija.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Bezbroj nebodera, poslovnih zgrada obavijenih u staklo koji noću sijaju kao u bajci. Hramovi, mostovi i tradicionalna kineska sela iz minulih epoha, meni su kao ljubitelju istorije poseban doživljaj.

KRAJ BRAKA ANE KOKIĆ I NIKOLE RAĐENA: Potpisali papire za razvod braka na Božić

-Ipak, pored progresa i razvoja, pored ljudi, njihova kultura življenja i toplina posebno me oduševljavaju i čine da ovu zemlju volim sve više i više – poričuje niško “čudo od deteta”.

(Dnevne.rs/Izvor: Ivana Anđelković, Blic.rs)