POHLEPNA ZORICA IZ POŽEGE: Funkcionerka kojoj su juče stavili lisice uzimala pare gde god može, a najpoznatija afera joj je “KUĆA OD 100.000 EVRA” (FOTO)

lopov

FOTO: TVPOZEGA / YOUTUBE

Među opštinskim rukovodstvom Požege koje je jutros uhapšeno zbog zloupotreba službenog položaja, je i predsednica SO Zorica Mitrović, javnosti dobro poznata od ranije zbog nekoliko afera.

O njoj se najpre govorilo zbog izjave pred kamerama TV “Požega” gde je izvređala umetnika Milovana De Stila Markovića, i njegovo delo, zbog čega je naišla na osudu javnosti s obzirom na to da je ona “specijalistička strukovna sestra iz oblasti medicinskih nauka”, te da nije kompetenta da komentariše umetnička dela.

Međutim, mnogo više pažnje kasnije je privukla priča da je opština otkupila plac i kuću njenog muža, koja nije bila legalizovana, i to po ceni 100.000 evra, znatno većoj od tržišne. Ipak, današnje privođenje predsednice SO Požege, ali i njenog supruga Milinka Mitrovića, ostavlja najveći utisak.

Između ostalog, u saopštenju MUP navodi se i da je osumnjičena Mitrović prilikom izvođenja molerskih radova za opštinu Požega, od izvođača radova u više navrata nakon izvršenog plaćanja zatražila i preuzela novac u ukupnom iznosu od 200.000 dinara, čime je sebi pribavila imovinsku korist.

Dodaje se da su u ovoj akciji, prilikom pretresa stana osumnjičene pronađeni pištolj i lovačka puška koji, kako se sumnja, pripadaju njenom suprugu za koje nema dozvolu. Njemu je, zbog postojanja osnova sumnje da je izvrššio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Po čemu ćemo je pamtiti

Podsetimo, slučaj “kuća od 100.000 evra” je u februaru prošle godine izazvao proteste Požežana povodom odluke opštinskih vlasti da otkupi nelegalno izgrađenu kuću.

Naime, 1. februara prošle godine SO Požega je donela odluku da za 12 miliona dinara, za potrebe Sportsko-kulturnog centra, otkupi nedovršenu kuću površine 400 kvadrata sa četiri ara placa.

Kuća je u vlasništvu porodice Zorice Mitrović, predsednice Skupštine opštine Požega, zbog čega je usledila serija protesta građana Požege koji su tvrdili da je nemoralno da lokalna samouprava otkupljuje kuću od svoje čelnice, i to po dvostruko većoj ceni od realne.

Argument demonstranata je bio i činjenica da je kuća sagrađena nelegalno. Građanska buna navela je rukovodstvo Požege da odustane od kupovine kuće, ali samo privremeno.

Jedan od razloga što kuća nije biti mogla legalizovana je i taj što delom leži na parceli Ministarstva prosvete, a koju koristi OŠ “Emilija Ostojić”. Mitrović je tvrdila da je objekat legalan.

– Moralno je i transparentno sve jer ovaj objekat je postojao pre nego što sam se udala. Ovo je još jedan u nizu zlih namera opozicije.

Objekat smo nudili na prodaju i dok su oni bili u opoziciji, ali nisu hteli. Zapravo, hteli su, ali da sebi prigrabe pola sume – objasnila je tada Mitrović.

U decembru prošle godine se Predlog rešenja za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa Mitrović Milinka i Mitrović Željka iz Požege, (suprug i dever predsednice SO) našao na dnevnom redu SO Požega.

To rešenje je podrazumevalo da opština porodici proda parcelu. Tadašnje zasedanje požeškog parlamenta održano je iza živog zida radnika obezbeđenja jedne privatne firme.

Odbornici opozicije su napustili salu. Odbornica opozicionog SPO Gordana Stević tada je izjavila da “vlast želi da fantomski ustupi zemljište Ministarstva prosvete privatniku koji je to zemljište ranije i uzurpirao”.

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO U JUTARNJEM PROGRAMU RTS-A! Lazanski otkrio da uskoro u Srbiju stiže 18 ĐAVOLA iz Kine! (FOTO)

Izjava koja je naljutila umetnike

“Blic” je i ranije pisao o izjavi predsednice SO Zorice Mitrović pred kamerama TV “Požega”, koju je dala držeći u ruci fotografiju slike umetnika Milovana De Stila Markovića “Šta da se radi? Okupiraj!” (Okupi raj).

Mitrović je tada izvređala umetnika i njegovo delo, kao i bivšu direktorku Kulturnog centra zbog otkupa tog dela. Naišla je na osude javnosti zbog toga što nije kompetentna da komentariše umetnost, ali i neznanja (iako je trebalo da zna) da je o otkupu dela odlučivala komisija resornog Ministarstva.

To umetničko delo otkupljeno je 2014. za tadašnji Kulturni centar “Požega”, a dugogodišnja čelnica te ustanove, istoričar umetnosti Slađana Petrović Varagić je – kako je sudski kasnije proglašeno – nezakonito smenjena u februaru 2016.

Šefica požeškog parlamenta našla se u medijima i kada je tužila Aleksandra Divovića, pravnika i publicistu, za uvredu tokom javnog govora 11. februara, na prvom protestu Požežana. Osnovni sud u Požegi odbacio je u celosti tužbu. Danas su uhapšeni i predsednik opštine Požega Milan Božić, kao i načelnik opštinske uprave Velimir Maksić.

     

(Dnevne.rs /Izvor: Blic)