POČELI NEKRŠTENI DANI: Prema drevnom verovanju do Bogojavljanja nekoliko stvari nikako ne smete raditi

krst

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U srpskom narodu vlada verovanje da od danas pa sve do Bogojavljenja 19. januara od kako se smrkne, pa sve dok se petlovi ne oglase, zemljom vladaju zli dusi. U to doba niko ne bi trebalo da se kreće van svoje kuće.

U brojnim srpskim selima, stari narod govori da je najbolje bilo da vas i sumrak zatekne u zatvorenom prostoru. Jer, napolju je “opasno vreme”.

Naime, prema drevnom verovanju od danas pa sve do Bogojavljenja 19. januara, zemlja otvorena i da mrtvi izlaze, a zajedno s njima đavoli i razni drugi demoni jer je Isus u to vreme bio nekršten. Otud i ime za te dane – Nekršteni dani.

Prema verovanju, od kako se smrkne, pa sve dok petlovi ne zapevaju, zemljom vladaju zli dusi. U to doba niko se ne kreće nikud dalje od kuće. Prema narodnom verovanju u to vreme ne treba nikud putovati. Ko baš mora da izađe, nosi sa sobom beli luk, krst ili neki oštar metalni predmet.

PROČITAJTE JOŠ

ŠTA ZNAČI IME SRBI? Značenje potiče još iz naše prapostojbine

U ove dane žene ne predu, ne tkaju, ne peru, jedino što pletu. Napolju se ne ostavlja ništa belo, a naročito se ne ostavlja dečja odeća, jer su svuda urokljive i zle oči koje mogu da naškode deci.

U mnogim krajevima Srbije, krije se i svetlost iz kuća, tako što se na prozore stavljaju zavese ili spuštaju zaklopci ili roletne. Noću se ne pije voda jer se demoni uvlače u kućne posude i vodu.

PROČITAJTE JOŠ

STIŽE NAM VEOMA HLADAN TALAS: Temperatura u Srbiji ide 20 stepeni u MINUS!

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas)

Be the first to comment on "POČELI NEKRŠTENI DANI: Prema drevnom verovanju do Bogojavljanja nekoliko stvari nikako ne smete raditi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*