Pobednici “Prvog glasa Srbije” tužili Prvu televiziju (INFO)

 

pevaci

Foto: I. Marinković

Davor Jovanović i Mirna Radulović podneli su tužbu protiv Prve televizije zbog neispunjenih obaveza posle trijumfa u ovom muzičkom takmičenju

POBEDNICI prve i druge sezone “Prvog glasa Srbije” Davor Jovanović i Mirna Radulović podneli su tužbu protiv Prve televizije zbog neispunjenih obaveza posle trijumfa u ovom muzičkom takmičenju. Na konferenciji u “Medija centru” u Beogradu, u prisustvu svojih advokata, Mirna i Davor nisu želeli da otkriju detalje ugovora i tužbe, istakavši da traže samo ono što im je javno obećano. A obećan im je ekskluzivni ugovor za “Prvu rekords”, album, kompletna promotivna kampanja na Prvoj televiziji i drugim medijima.

[adsenseyu5]

– Odlučili smo da se na ovaj način obratimo srpskoj javnosti i ukažemo na nepravdu koja nam je učinjena – rekao je Davor Jovanović, koji je 2011. trijumfovao u prvoj sezoni “Prvog glasa Srbije”. – Želimo da govorimo o mračnoj strani šou biznisa u Srbiji, a ne o bleštavoj i glamuroznoj, koju, nažalost, javnost jedino može da vidi na televiziji. Kao mlad čovek na početku životnog i profesionalnog puta doživeo sam u jednom trenutku, bar sam tako mislio, ostvarenje sna. Glasovima građana Srbije, regiona i dijaspore, ubedljivo sam izabran za pobednika “Prvog glasa Srbije”. Tada sam mislio da mi je pružena velika prilika i da će dalje sve zavisiti od mene. Ali, od moje nagrade, koja je dogovorena ugovorom sa TV Prvom, nije bilo ništa. TV Prva je dobila šou, visoke rejtinge, gledanost, glasače koji su putem poruka glasali za svoje kandidate. Mirna i ja više ne želimo da čekamo, već da pokušamo da prava ostvarimo zakonskim putem.

Na pitanje “Novosti” da li je reč o novčanoj nagradi i ukoliko jeste, koliko ona iznosi, Davorov advokat Goran Draganić je rekao:

– Ne želimo da iznosimo nikakve elemente ugovora, već da podsetimo TV Prvu šta je nagrada, a ona to dobro zna. Ovo je obraćanje građanima Srbije koji su glasali i javno obavešteni od strane TV Prva da pobednik dobija nagradu u vrednosti od 100.000 evra. Građani Srbije su kao treća i najvažnija strana, svojim glasovima dva meseca u živom programu birali i na kraju izabrali da Davor i Mirna budu pobednici “Prvog glasa Srbije”. Pitam, kako se zove pojava kada neko javno organizuje muzičko takmičenje, javno obeća nagradu, pozove sponzore i svi ostvare svoje interese, osim pobednika? Nadam se da će odgovor dati nadležni organi.

Mirna i Davor su saopštili da su raskinuli ugovor sa Prvom televizijom, a Radulovićeva je takođe istakla da se oseća poniženo i iskorišćeno.

– Nadala sam se da ću dobiti nagradu koju sam osvojila trudom – istakla je Mirna, pobednica druge sezone “Prvog glasa Srbije”. – Više od dve godine slušam obećanja da ću dobiti nagradu, da će biti turneja i nastupa. Na sve moguće načine smo pokušali da dobijemo ono što nam pripada. Gotovo dve godine nisam radila, jer sam se trudila da ispoštujem svaku stavku u ugovoru.

Davor je naglasio da ne želi nikakav drugi vid nagrade, osim novčane:

– Nemamo nikakvu svojinu, niti stalan posao koji bi nam donosio dnevne prihode. Nemamo para da finansiramo troškove suda koji su izuzetno veliki. Želimo finansijski iznos koji nam je javno obećan, ne želimo nikakav drugi vid nagrade, niti bilo kakvu saradnju sa Prvom. Nekoliko puta smo im se obratili za vansudsko poravnanje, ali smo nailazili na potpunu nezainteresovanost sa njihove strane.

[adsenseyu1]

TV PRVA: IZVRŠILI SMO SVE OBAVEZE

POVODOM tužbe koju su podneli Davor i Mirna, saopštenjem se oglasila i TV Prva:

– U prethodnom periodu pružili smo Mirni i Davoru punu medijsku podršku. Zahvaljujući tome, ali i svakako nespornom talentu i zalaganju, izašli su iz sfere anonimnosti i doživeli promociju i prepoznatljivost u Srbiji i regionu. Tokom takmičenja, kao i nakon njegovog završetka, Prva TV je uložila značajna sredstva i resurse u ove mlade umetnike, izvršila sve svoje obaveze i obezbedila im medijski prostor i slavu kojima su se zasigurno nadali. Činjenica da Mirna i Davor nakon “Prvog glasa Srbije” nisu ostvarili muzičku karijeru kakvu su očekivali, ne može biti greška Prve TV jer mi nismo, niti možemo snositi odgovornost za bilo čiji neuspeh ili neispunjene snove. Garancija uspeha u svetu muzike jednostavno ne postoji. Možda će Mirna i Davor jednog dana više ceniti pobedu u “Prvom glasu Srbije”.