PLJAČKA U PENZIONOM FONDU: Prevareno 800 ljudi za čak 100 MILIONA!

deda

Foto montaza: Dnevne.rs /Izvor: pixabay

Radnik Fonda PIO iz Ćuprije B. G. varao je i pokrao ljude koji su mu na ime rešenja koje im je izdao na ruke uplaćivali novac za nedostajući staž do penzije, a on je pare zadržao za sebe umesto da ga prosledi u kasu Fonda, otkriva za Kurir Svetlana Arsić (59), jedna od oštećenih osiguranika penzionog fonda.

Njena agonija, kako objašnjava, počela je u novembru 2016, nakon što je ostala bez posla u firmi „Nikunakos“.

Pare na ruke

– Pošto mi je tada falilo još dve godine radnog staža do penzije, otišla sam u Fond PIO da se raspitam o svemu i da me pošalju za to vreme na zavod za nezaposlene, da makar od te nacionalne službe primam naknadu dok ne ostvarim pravo na penziju. U Fondu su mi rekli da mi poslodavac u stvari poslednjih godinu dana dok sam tamo radila nije uplaćivao doprinose za zdravstveno i penziju i da bi zato trebalo da im uplatim 70.623 dinara za godinu stažu. Izdali su mi rešenje o tom dugu krajem januara 2017. i ja sam radniku Fonda B. G., koji se predstavio kao ovlašćeno lice za vođenje mog postupka, dala novac na ruke, jer je rekao da će on sve ostalo da sredi – priseća se Svetlana.

Arsićeva: Strahujem da ću zbog lopovluka B. G. ostati bez penzije

ARSIĆEVA: STRAHUJEM DA ĆU ZBOG LOPOVLUKA B. G. OSTATI BEZ PENZIJEFOTO: KURIR

Kaže da je ubrzo nakon toga dobila potvrdu da zaključno sa novembrom 2016. ima više od 36 godina staža osiguranja, na osnovu čega joj je izdato i rešenje da joj je u naredne dve godine odobrena naknada od Nacionalne službe za zapošljavanje.

DA TI SE SRCE STEGNE! Devojčica je po planini u Srbiji gurala kolica s ocem, niko im nije pomogao, a onda je ova fotografija SVE PROMENILA

Šokirana

– U tim dokumentima i piše da u avgustu 2018, sa navršenih 38 godina staža, stičem uslov za penziju. U avgustu sam zato i predala Fondu zahtev za penziju, ali je usledio šok – saopštili su mi da mi nedostaje još godina dana staža iako sam im ja to platila!

U nastojanju da utvrdi šta se desilo, danima je, kao kaže, obijala pragove Fonda PIO u Ćupriji i na kraju došla i u centrali Fonda u Beogradu.

– Čim sam im tu rekla o čemu je reč, odmah su mi rekli da nisam jedina i da ima nas takvih 800 prevarenih! Grdan narod je taj radnik Fonda prevario, pominjali su sumu od čak 100 miliona dinara – tvrdi Svetlana, koja strahuje da će zbog lopovluka radnika Fonda PIO B. G. ostati bez penzije.

PROVERITE DA LI STE MEĐU PREVARENIMA

-Morate da odete u filijalu Fonda PIO s ličnom kartom i zatražite od službenika da proveri koliko imate uplaćenog radnog staža

-Ili na sajtu Fonda PIO ukucajte matični broj i PIN kod, koji ćete dobiti tako što ćete na sajtu Fonda PIO prvo poslati elektronski zahtev

MUP I TUŽILAŠTVO VRŠE ISTRAGU

U Fondu PIO potvrđuju da su tokom redovne revizije predmeta u Filijali Ćuprija tokom septembra 2017. utvrdili propuste u radu zaposlenog B. G.

– To je bio razlog da se sprovede kontrola predmeta koje je zaposleni radio i u sedam predmeta konstatovane su nepravilnosti, o čemu je Fond obavestio MUP i tužilaštvo. U svih sedam slučajeva nepravilnosti su učinjene zloupotrebom službenog položaja zaposlenog, koji nije radio po zakonu i procedurama Fonda, što je bio osnov za raskid njegovog ugovora o radu – navode iz Fonda.

SRBIJA NIJE KOLONIJA: “Ambasador Skot bi naglavačke leteo iz Vlade…”

Dodaju da Fond sarađuje sa nadležnim organima MUP i tužilaštva radi utvrđivanja činjeničnog stanja i s tim u vezi krivične odgovornosti bivšeg zaposlenog i lica u čijim predmetima su konstatovane nepravilnosti. Na pitanje šta će preduzeti povodom rešavanja problema naše sagovornice Svetlane Arsić, nisu dali odgovori jer je, kako kažu, u toku istraga MUP i tužilaštva.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs, Sanja Đorđević)