PISMO POLICAJCU KOJI MI JE SINOĆ NAPISAO KAZNU: Druže u plavom, dobro pročitajte ove redove

saobraćajna

Foto ilustracija: Tanjug/Dragan Sanković

Sinoć u 23 sata u ulici Kralja Petra u Mladenovcu, opština Mladenovac, zaustavila me je saobraćajna policija.

– Dobro veče, gospodine.

– Dobro veče.

– Znate li zašto smo vas zaustavili?

– Ne.

– Ne radi vam kratko levo svetlo.

– U jebote. Pa radilo je malopre, na pumpi.

„KOSOVO JE PRIMER VERSKE TOLERANCIJE“ Haradinaj u razgovoru sa poglavarom Katoličke crkve (FOTO)

Kako sam rekao to što sam rekao, pomislio sam na to koliko puta li je pandur, čovek u srednjim četrdesetim, čuo nešto slično.

Samo što sam ja, za razliku od 99% takvih “objašnjavača”, govorio istinu. Pred svaki polazak za bilo gde, na nerviranje mojih saputnika, proveravam gume i svetla. Uvek.

A eto, sinoć se desilo da se svetlo pokvarilo negde između benzinske pumpe u Aranđelovcu i ulice Kralja Petra u Mladenovcu.

No, naravno, to policajac nije znao. U njegovim očima, bio sam samo jedan od onih koji pokušavaju da se “izvuku”. Da skratim priču, odveo me je do parkiranog policijskog “pežoa”, uzeo mi ličnu, vozačku i saobraćajnu i napisao kaznu od 5.000 dinara.

SEDMACIMA U BATAJNIČKOJ ŠKOLI BILO MUKA OD JEZIVIH PRIZORA: Terali osnovce da gledaju abortus i iskasapljene fetuse?!

I sad, šta reći? Da li je kazna zaslužena? Da li sam ja mogao da znam da će far da crkne na pola puta? Da li je trebalo da primetim kvar (a nisam)?

Hm…

Odlučio sam da ćutim i stoički primim kaznu. Potpisao sam listić i pozdravio policajca sa “pozdrav”. Krajnje inventivno.

Ali eto, da među nama dvojicom ne ostane nešto neizrečeno, odlučio sam da napišem ovih par redova mom slučajnom poznaniku od sinoć.

Samo da naglasim, u par rečenica koje slede nema ni trunke ironije. Sve je onako kako piše, ma koliko to nekome bilo sumnjivo, čudno ili bilo šta.

Dakle…

Druže policajče, neka si napisao kaznu. Eto, možda “objektivno” (kako bi rekli aljkavi studenti) nisam kriv, ali zakon je zakon, i mora se poštovati. Ako nije radio far, piši kaznu.

300 svatova: Svi detalji TREĆE SVADBE Piksijeve ćerke u Beogradu i mladoženjinom MENJANJU VERE (FOTO)

Ne, nije foliranje ovo što pišem. Zaista.

Jer…

Jer sa tim farom koji nije radio šunjao sam se po prilično nezgodnom putu oko Mladenovca, na kojem svi voze 80, iako je ograničenje 40 i 50, po mrkloj noći, a da nisam bio svestan šta se dešava.

Realno, bio sam opasnost u saobraćaju, veća nego što sam inače.

Novi Pazar

Foto ilustracija: TANJUG/ EDIB TAHIROVIC

Realno, moglo je da se desi da mi neko naleti u susret, i da u njegovim kolima bude neko dete.

Realno, moglo je da dođe do tragedije.

Realno, šanse za ovo nisu bile velike, pošto sam veoma pažljiv vozač, i strogo poštujem saobraćajna pravila (mislim da ona postoje s razlogom, a to kažu i statistike).

Ali, realno, opasnost od toga da ću učestvovati u nesreći bila je barem 1% veća nego da sam imao ispravna oba fara.

Realno, život na Zemlji nastaje i nestaje zbog tih 1%. A kad neko pogine, ili ostane bez nogu, to je 100%. I zauvek.

Realno, pišem ovo da bi barem jedan čovek, ako je moguće mlad, shvatio koliko je učestvovanje u saobraćaju bitna, odgovorna i opasna stvar, pre nego što postane nečija žrtva ili nečiji dželat.

ZBOG BUDUĆNOSTI DECE MORAJU DA BEŽE IZ SARAJEVA: Ivana je Srpkinja, a Senad je Bošnjak, MEŠOVITA VEZA koja nema PERSPEKTIVU u Bosni

A put do ovoga je najbrži preko “sad mi je crklo svetlo” ili “majke mi nisam išao 20 više od ograničenja, aj pusti me”, ili “žurio sam malo, do apoteke, aj nemoj si peder”.

Jer statistika je majka: a majka kaže da nepoštovanje saobraćajnih propisa znači nečiju smrt ili uništen ostatak života.

Ja to ne želim, ni sebi, ni svojoj porodici, ni bilo čijem ocu, majci, ćerki, sinu, baki, deki…

saobraćajna

Foto ilustracija: Tanjug/Jaroslav Pap

Zato, druže u uniformi, nastavi da radiš svoj posao na raskrsnici u Mladenovcu. U 23 sata uveče, za platu koja je takva kakva je. Time što radiš, uštedećeš barem jedan život u ovoj našoj državici, koja je sve manja i manja, u svakom smislu. Zato, druže, moje poštovanje, i naklon do asfalta.

A za sve koji će da se, da prostite, po*enjaju po ovom tekstu, još jednom da ponovim: sve je ovo iskreno, bez trunke ironije, i prilično promišljeno. Ako mislite da preterujem, recite to nekome ko je izgubio nekoga u saobraćajnoj nesreći. Takvih barem u Srbiji ima mnogo.

I još jedna napomenica za druga pandura: kunem ti se, stvarno je crklo negde između pumpe i Mladenovca. Nemam zašto da te lažem.

(Dnevne.rs/Izvor: I.Ć.,Espreso.rs)

 

3 Comments on "PISMO POLICAJCU KOJI MI JE SINOĆ NAPISAO KAZNU: Druže u plavom, dobro pročitajte ove redove"

  1. Miroslav | 25. May 2018. at 17:10 |

    Realno kazna moze da se pise, realno covek je iskreno reko pise bre brate i pisano mu je! Realno u ZOOP-u ima i ona recenica !Iskljuciti vozaca iz saobracaja do popravke svetla jer Srbija nema puteve vec makadame i realno mnogo je pet hiljada za Srbina!Realno kaznjavaj bahate vozace sa prekoracenjem brzine

  2. realno spasao bi nekoga da te je isključio iz saobraćaja…ovako realno oteo ti je 5000 dinara on je zadovoljio načelnika koji mu je naredio da se ne vraća u stanicu bez 100000 dinara kazni..a ti si realno sretan jer si stigao kući kolima

  3. Sve realno, medjutim ja vozim auto na kojem se svetlo moze promeniti samo u servisu, jer ja nisam strucan, a ne znam da li treba da budem strucan da sam menjam pregorelu sijalicu i to nocu. Zakon je i dao mogucnost ako je vidljivost losa ili postoji neka druga opasnost da se mogu ukljuciti sva cetri pokazivaca pravca. Uz iskreno uvazavanje, ja se ne bih klanjao policajcu koji prvo treba da bude preventiva, a tek nakon toga da sankcionise. Zar nebi bilo postenije da je zaustavio vozilo, upozorio vozaca, potsetio ga na obavezu za ukljucivanjem svih pokazivaca pravaca. Ne klanjam se nepismenim policajcima niti ostalim nadri autoritetima. Uvek sam spreman da platim ako sam napravio gresku, ali da li je greska pregorela sijalica koju ne mogu sam da popravim. Ljudi nemojte se nikom klanjati jer oni to ne zasluzuju.

Comments are closed.