PAŽLJIVO PROČITAJTE AKO RAZMIŠLJATE O ODLASKU U NEMAČKU: Ovako tretiraju strane radnike

radnik

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Poslodavci u Nemačkoj redovno iskorišćavaju strance, koje manje plaćaju, zapošljavaju bez ugovora o radu i prisiljavaju da rade prekovremeno, a da im prekovremeni rad ne plaćaju, upozorio je u sredu nemački Institut za ljudska prava.

Ti stranci su žrtve su “nemilog iskorišćavanja” na poslu, navodi taj nezavisni institut u godišnjem izveštaju podnetom u nemačkom parlamentu.

Poslodavci se ne libe da isplaćuju strancima, među kojima su Sirijci i Iračani pristigli 2015. ali i Rumuni, Bugari i Latinoamerikanci, mnogo manju platu od minimalne koja je trenutno 8,84 evra bruto po satu. Neki strani radnici moraju da rade i prekovremeno, što im nije plaćeno, ili ih poslodavci smeštaju u neprikladne uslove, ističe institut koji je razgovarao s više desetina stranih radnika.

UDARNA VEST! Još jedna zemlja POVUKLA PRIZNANJE Kosova

Takve situacije su česte, ističe se, u sektoru građevine, u fabrikama za preradu mesa, ali i u zdravstvu, pružanju usluga čišćenja i u ugostiteljstvu

U izveštaju se upozorava i na to da stranci često rade bez ugovora o radu i ne dobijaju platnu listu, što im otežava eventualno podizanje tužbe na sudu.

Njihovi poslodavci ne uplaćuju im ni doprinose.

“Zapravo, ti ljudi nemaju gotovo nikakvu mogućnost da se obrate sudu u vezi sa zahtevima za platu”, izrazila je žaljenje direktorka instituta Beta Rudolf na predstavljanju izveštaja.

MILOŠEVIĆ JE DAVNO PREDVIDEO , ALI MU NISMO VEROVALI: Evo ko su izdajnici u Srbiji i šta nas sve čeka! (VIDEO)

Nemačka je 2015. primila oko milion migranata, uglavnom iz Iraka i iz Sirije. Ta odluka Angele Merkel bila je na meti kritike, ali su je poslodavci podržavali.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor:  Vecernji.hr)