PAZITE DA VAS AUTOMEHANIČAR NE PREVARI: Obavezno povedite računa o ovim stvarima (INFO)

mehaničar

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Redovno servisiranje automobila veoma je važno za njegovu trajnost, ekonomičnost i sigurnost. Zbog toga većina ljudi s pravom ima puno poverenja u svog servisera.

Međutim, da li je to uvek pametno? Koliki su rizici i štete od prevara? Otkrivamo vam kako vas sve automehaničari mogu prevariti i načine da se najbolje zaštitite. Najvažnije je pravilo da pravila – nema, jer i u najboljem servisu muljati može svaki mehaničar, pa čak i pomoćnik.

Malo je verovatno da to radi gazda, jer se nijednom vlasniku servisa se ne isplati da vara svoje klijente, jer se to vraća poput bumeranga sa višestrukim negativnim posledicama. Takođe, što je servis ugledniji to je i rizik manji.

Ipak, prostor za malverzacije i te kako postoji. U većini slučajeva kod nas najveći problem je što vlasnik auta ne može nadgledati popravke, a zamki je mnogo. Serviseri to mogu zloupotrebiti i pokušati da vam podvale, a evo kako da otkrijete prevaru i zaštitite se

auto

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Naplate ulje i filter, a izmene samo ulje

Pre odlaska u servis oštrim predmetom neupadljivo označite uljni filter. Nakon servisa tražite zamenjeni filter pa ćete lako utvrditi da li vam je serviser podvalio tuđi izmenjeni uljni filter. Ako to otkrijete, sve treba napraviti iz početka, na teret servisa.

Naplate sintetičko, a sipaju mineralno ulje

Ovo je najopakija podvala, koju je teško otkriti nakon servisa, jer se po izgledu i dodiru ne može zaključiti, motor radi normalno, a posledice se počnu osećati tek nakon nekoliko godina.

Naime, ako pogrešno ulje sipate u menjač, nećete se moći odvesti iz servisa, a s motornim uljem po lošijoj specifikaciji možete voziti godinama, ali motor potom strada. Jedini lek je direktno nadgledanje te servisne operacije, odnosno odlazak u provereni servis.

Naplate veću količinu ulja od sipane, 0,1 do 0,3 l

Proverite specificiranu količinu motornog ulja i usporedite je s količinom iskazanom na računu, a nakon servisa odmah proverite količinu motornog ulja na mernoj šipki. Ako je ispod maksimuma, tražite da ga sipaju do maksimuma. Ne nasedajte na priču kako je najbolje da je ulje na polovini između minimuma i maksimuma. Da u eksploataciji, ali servis se napušta s motornim uljem na maksimumu.

Naplate zamenu filtera klime, vazduha i goriva, a ne promene ih

Pre servisa oštrim predmetom diskretno označite filter goriva, a nakon servisa tražite da vam vrate zamenjene delove. Filter vazduha se lako proverava, a po tome se može zaključiti i šta je sa ostalim delovima. Ako nosite svoje nove delove, diskretno iz obeležite pre predaje u servis, pa ih možete prepoznati kad vam ih vrate pri sledećoj zameni.

TAMARA GRUJIĆ: Vuk i ja smo dugo želeli bebu, a onda smo ovako saznali DA ĆEMO JE IMATI

Naplate zamenu karoserijskog dela, a poprave ga

To je česta prevara kod oštećenih blatobrana, pragova i bočnih stranica. Golim okom, pogotovo osobama koje nisu profesionalci, to je teško uvideti, ali prevara se lako može otkriti uređajem za merenje debljine laka, čak i običnim magnetom (sila prijanjanja se menja, zavisno od debljine reparaturne prevlake – kita). Nakon limarskih radova tražite da vam daju izmenjene delove limarije.

Zamijene i naplate dio kojeg nije trebalo mijenjati

Mnogi serviseri vole “preventivno” da zamene disk pločice, diskove, lamelu, jer na te delove imaju rabat  od 30 do 50% i oni se menjaju kad se istroše, što dosta zavisi od načina vožnje. Ako vam serviser predloži zamenu zatražite ocenu koliko ti delovi još mogu izdržati, a ne libite se otići kod drugog servisera za mišljenje.

Vaš auto može biti izvor zdravih delova za drugi auto

Najgora je opcija ako na prvom servisu neodgovorni serviser zameni upravljački modul s delom kojeg istovremeno, izvan radnog vremena, menja u fušu. To je najgori oblik prevare klijenata, a rizik je, naravno najmanji ako idete u servis na dobrom glasu.

     

(Dnevne.rs/Izvor:srbijadanas.com)