PATRIJARH IRINEJ: Status Srba u Crnoj Gori kao u HRVATSKOJ U DOBA NDH!

Patrijarh

Foto: Fonet

Komentarišući česte negativne poruke crnogorskih zvaničnika upućene Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te pretnje da bi Crkvi mogla biti oduzeta imovina, patrijarh Irinej je rekao da je tako nešto nezamislivo u 21. veku.

Patrijarh srpski Irinej ocenio je da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozloglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske.

Komentarišući česte negativne poruke crnogorskih zvaničnika upućene Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te pretnje da bi Crkvi mogla biti oduzeta imovina, patrijarh Irinej je rekao da je tako nešto nezamislivo u 21. veku.

– Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, uviđam da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumeti i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu, nego i za Aziju – rekao je patrijarh za Dan.

NEVEROVATNA ISPOVEST! JOVO SUBAŠIĆ: DANIJEL MI JE REKAO Tata, nisam znao da će Tompson doći. Srpska rodbina nam nije čestitala… (FOTO)

– Ne samo da hoćemo, nego je naša obaveza da kao crkva istupimo i zaštitimo Mitropoliju. Na Saboru je već bilo o tome reči i mi smo uputili Vladi Crne Gore dopis i nadamo se da će od tog bezakonja odstupiti, jer tu nema nikakve logike. Mitropolija nije od juče. Ona postoji stotinama godina i ono što pripada zvaničnoj crkvi ne može biti ni na koji način uzeto ili oduzeto. Mi ćemo ako do toga dođe angažovati ne samo sebe, nego ćemo alarmirati celi svet. Crkva i vernici brane crkvu, a ni pravna logika ne dozvoljava takvo ponašanje – istakao je patrijarh Irinej.

Nezadovoljan je i položajem i tretmanom Srba u Crnoj Gori.

– Ja nisam baš mnogo upoznat, ali kako čujem, položaj Srba u Crnoj Gori nije dobar. Nažalost! To je jedan narod koji se podelio. Svaka čast državi Crnoj Gori, ona je i ranije bila samostalna država i normalno svaki Srbin prihvata i podržava postojanje Crne Gore kao države, ali stvoriti takav odnos prema Srbima u Crnoj Gori je neshvatljivo – istakao je patrijarh srpski.

Na pitanje sa kojom istorijskom epohom bi uporedio položaj Srba danas u Crnoj Gori, patrijarh Irinej je rekao da ga podseća na stanje u Hrvatskoj u doba fašizma.

– Uporedio bih ga sa položajem Srba u Hrvatskoj, u doba endehazije (NDH). Nažalost u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srba. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu nažalost postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori. Stara je istina ‘podeli pa vladaj’ pa se verovatno drže tog principa. Nadam se da će narod biti svesniji od onih koji ga vode i da će naći način da postoji i zajedno živi – poručio je patrijarh.

VAJDA OTERAO GURUA IMAZA IZ TIMA: Novakov trener objasnio zašto je to uradio!

Komentarišući slanje crnogorskih vojnika u južnu srpsku pokrajinu, Kosovo, patrijarh smatra da je to nonsens.

– I to je jedan nonsens Hamer vremena! Nažalost. Da Crna Gora pošalje vojnike na Kosovo i da tamo stišava i smiruje Srbe i ko zna šta još da radi, to zdrav razum i zdravo poimanje ne razumeju. Tim pre što to radi Crna Gora, koja je pravoslavna zemlja, srpska zemlja, da čini takvo jedno delo u korist onih koji su stotinama godina rušili i palili i otimali i sada da im još pomogne u tom nezakonitom delu – zaključio je Irinej u intervjuu za Dan.

ASTROLOG KOJI JE PREDVIDEO NOLETOV POVRATAK U SAM VRH otkriva šta nas čeka u 2018. godini! Srbiju opet očekuju POPLAVE, a SAD će zahvatiti surova ZIMA

Irinej je naveo da će on kao patrijarh, ali i Srpska pravoslavna crkva, stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

(Dnevne.rs/Espreso.rs/Izvor: RTS)