PAKAO ZA SRPSKU DECU: USTAŠE osnovale 1942. godine dečiji koncentracioni logor u Jastrebarskom

logor

Dečiji logor Reka kod Jastrebarskog 1942. Napuštena ciglana u Reki, 2km od Jaske, u čijim su štalama smeštena deca Foto: Muzej revolucije naroda Jugoslavije/Public Domain

U Jastrebarskom je 1942. godine osnovan ustaški logor za decu. Prvih 650 dece logoraša u Zagreb je stiglo iz Stare Gradiške.

Na putu je umrlo 17 dece, a na zagrebačkoj železničkoj stanici još 30, dok je 37 najteže obolele dece smešteno u bolnicu u Zagrebu, ali su i ona umrla.

U iduća dva dana stigla su nova deca, da bi krajem jana 1942. u Jasku stiglo još 850 dece iz logora Jablanac, a 5. avgusta još 800 dece iz logora Mlaka. Ova dva logora nalazila su se u srpskim selima Mlaka i Jablanac između Stare Gradiške i Jasenovca.

Poslednji transport bio je prevoz dečaka iz logora Gornja Rijeka 14. avgusta. Odlučeno je da oko polovina dece bude smeštena u barake u obližnjem selu Reke. U oba logora bilo je oko 3.330 dece, od kojih je do zatvaranja logora u oktobru 1942. umrlo 768.

PROČITAJTE JOŠ

MAKSA LUBURIĆA VELIČAJU U HRVATSKOJ: “ŽIVČANI BOLESNIK” – ubijen je uz psovanje majke ustaške

Logor je bio za decu starosti od šest mjeseci do 14 godina. Većina dece logoraša bila je smeštena u prostorijama dvorca Erdodi i barakama koje je italijanski okupator 1941. izgradio za smještaj vojnih konja.

Uslovi u kojima su djeca boravila bili su katastrofalni, a mnoge časne sestre zadužene kao čuvarke logora isticale su se u zlostavljanju.

Bivši logoraš Mihajlo Veljić prisetio se tih mučnih dana, piše Antifašistički vesnik.

“Časne su se sestre držale loše, iako ne mogu reći da su ubijale decu, ali su ih maltretirale i tukle. Smrtnost je bila velika pa je svakodnevno dolazio lokalni grobar i dečja tela sahranjivao na livadi na kojoj su se sahranjivali Jevreji i neki žandari jer po tadašnjim zakonima, pravoslavna deca nisu mogla biti sahranjena na mesnom groblju”, rekao je Veljić.

PROČITAJTE JOŠ

NADA ŠAKIĆ, STRAH I TREPET LOGORA U JASENOVCU: Umesto na robiji, živela je u elitnom domu penzionera u Zagrebu

Glavna upravnica logora, časna sestra Barta Pulherija, inače rođaka ustaškog doglavnika Mile Budaka, nakon rata proglašena je ratnom zločinkom.

           

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Index.hr)