‘PA ŠTA JE BRE OVO?!’: Došli da izjave saučešće, pa zaigrali i zapevali uz muziku uživo na kovčegu pokojnika! (VIDEO)

veselje

Foto: Printscreen

Snimak iz Sombora zaprepastio je Srbiju! Ako ste u prvi mah pomislili da je u pitanju veselje – pogrešili ste! Dernek i muzika jesu u pitanju, ali je povod smrt! Zapavo, sahrana!

Neki smatraju da je odvratno i morbidno igrati oko mrtvaca u sanduku, dok su drugi misle da je sasvim u redu, ako je takav ispraćaj bila želja pokojnika

Običaji koji se poštuju na sahranama variraju od podneblja do podneblja, ali onaj koji je zabeležen u Somboru, može se uvrstiti u jedan od neobičnijih.

Naime, na Fejsbuku je objavljen snimak sa sahrane izvesne Kate, koja je pre nekoliko dana na večni počinak ispraćena uz trubače, vesele pesme, igru i trupanje oko sanduka i na njemu. Reakcije na ovaj video bile su podeljene, a u komentarima se oglasio i orkestar koji je tog dana bio angažovan ovako specifičnim povodom.

“Pozvali su nas i mi smo došli, kod mađarskih Roma je to običaj. Mi smo otišli, odradili posao i to je bilo to”.

Ipak, bilo je onih koji su se zgražavali nad ovim scenama, smatrajući da je odvratno, bolesno i morbidno da neko igra i veseli se pored mrtvaca.

“Sram vas bilo, sa mrtvima nema šale, nek’ počiva u miru. Želje se ispunjavaju voljenim osobama dok su žive a nikako kad umru. Pogotovo da skaču po sanduku te ženturače, nemaju osećaj stida, ovo je neviđeno”, zgrozio se neko nad snimkom.

Bio je najlepši pevač bivše Juge, oženio je 30 godina mlađu, razveo se, danas prati samo jednu damu na Instagramu, evo KAKO DANAS ON IZGLEDA (FOTO)

Neki su smatrali da, bez obzira na poslednju želju pokojnice, ne treba vrckati i popeti se skoro na sanduk. Čak ako je neko voleo muziku ili bio muzičar.Onda se oglasila rođaka Katina, objašnjavajući da je ona volela muziku, te da je ovo bila njena želja.

“Nikad te nećemo zaboraviti. Nije ona iz Banata, ona je živela u Novom Sadu, ali je porodica iz Sombora. Svi bi trebalo ovako da se isprate. Ne lupetajte više”

“To je moja kuma koja me je krstila. Počivaj u miru, kumo, ti si bila jedna vesela osoba i znam da ti je ovo bila želja, uvek si nam o tome pričala. Zbogom kumo”

Kako se povela polemika oko toga da li je ovo romski običaj ili samo sprovođenje volje pokojnice, korisnici Fejsbuka su se na ovoj objavi osvrnuli i na problem sa nacionalizmom, ističući da nije važno ko je koje nacije, ako je to nečija želja.

– Mislim da nema to nikakve veze sa nacijom, da li je Ciganin ili Srbin, verovatno je pokojniku bila poslednja želja da ga isprate sa muzikom, a želju ili amanet može svako da ostavi i Ciganin i Srbin, ne bi trebalo da se vređamo po nacionalnosti – napisala je jedna korisnica.

Banatska SAHRANA

Posted by Trajo Romano Muzika & Video on Уторак, 19. фебруар 2019.

Drugi su komentarisali da se onaj ko je umro najverovatnije “rešio belaja, boli, i tuge”, te da se, kako se navodi u komentaru “treba veseliti”, jer on nastavlja svoje putovanje.

– Mi Romi verujemo da duša putuje nakon smrti. Ovo je samo oproštaj – stoji u jednom od komentara.

Drugi su bili šaljivi, pa su napisali da bi bilo dobro da i njega tako isprate na večni počinak.

– Kad ja umrem ovako da me ispratite! Žurka, muzika! Samo nemojte na sanduk da sedate, možda me ponese atmosfera pa ustanem – našalila se jedna devojka ovu objavu.

(Dnevne.rs /Kurir /Izvor: S. Čenad – [email protected])