OVO VEROVATNO NISTE ZNALI: Baka Nikole Đurička je poznata glumica (FOTO)

glumac

Foto: Instagram printscreen/nikoladjuricko

Poznata srpska glumica Tomanija Đuričko baka je našeg čuvenog glumca Nikole Đurička. Igrala je u više televizijskih filmova i serija, a njen unuk kaže da je možda i ona razlog što je on počeo da se bavi glumom.

“Tomanija Đuričko jeste moja baka i moguće je da se zbog nje i ja bavim glumom”, ispričao je Nikola Đuričko o baki koja ga je nagnala da krene njenim stopama, a čiji je život, neraskidivo vezan za glumu, bio izuzetno težak.

Iako su u vreme kada je počela da se bavi glumom, mladi uglavnom bežali od kuće zbog strasne ljubavi, nju je ta ljubav vezala upravo za putujuće pozorište.

Ona se zaputila u svet bez ičega, a vodio ju je instinkt i velika želja da se bavi ovim pozivom.

glumica

Foto: Wikipedia

Tomanija je sa vojskom, sa samo godinu dana, davne 1915. otišla u Francusku gde je u Nici, zajedno sa ostalom decom, prvi put nastupala na sceni.

Smisao tih priredbi bila je da se u naslednicima probudi patriotski duh, ali kod nje se probudilo još nešto. Sa prvom ruskom grupom se brzo rastala, a promenila je mnoga putujuća pozorišta.

– Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni – ispričala je Tomanija.

Kada je počeo rat, ona je prešla u Pančevo, a četiri godine je igrala u ondašnjem Beogradskom dramskom.

Doživela je opšta priznanja, ali sačekao ju je otkaz koji je ona, bez pitanja, potpisala.

Umesto da zatraži penziju, put ju je odveo u Narodno pozorište gde je često bila zapostavljena uprkos velikim dostignućima.

Žiri filmskog festivala u Rimu dodelio joj je 1966. prvu nagradu za žensku ulogu u filmu “Čovek sa fotografije” Vladimira Pogačića.

– Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge.

HIT NA INTERNETU: MALO JE ONIH KOJI SU IZBROJALI LUBENICE NA OVOJ SLICI, da li ste i vi među njima? (FOTO)

Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni – ispričala je Tomanija.

Tomaniju ste mogli videti u serijama “Povratak otpisanih”, “Kamiondžije”, “Vruć vetar” i mnogim drugim.

Tomanija Đuričko bila je udata za Đorđa Đurička sa kojim je dobila sina pilota (oca Nikole Đurička) i ćerku bibliotekarku.

(Dnevne.rs/Izvor:Alo.rs/Blic.rs)