OVO SU NOVE MERE ZA CELU SRBIJU, VAŽE OD PETKA: Maske i na otvorenom i to pod ovim uslovom!

štab

Foto: Kurir

Na sednici Kriznog štaba, koja je počela danas u 11 sati donesene nove mere zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji.

Nošenje maski na otvorenom biće ubuduće obavezno na teritoriji cele Srbije u okolnostima u kojima nije moguće držati distancu od dva metra.

I na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru preporučuje se nošenje zašitnih maski.

Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.

Odluke Kriznog štaba odnosiće se na celu teritoriju Srbije, a ne kao što je bio slučaj poslednjih nedelja samo na pojedine gradove.

JEZIVA TRAGEDIJA KOD SLANKAMENA: Ovo je porodica čiji su ćerkica (1) i sinčić (8) nastradali (FOTO)

To važi i za nošenje maski u zatvorenom prostoru, koje je do sada bilo obavezno u pojedinim gradovima.

Sve mere koje su danas usvojene primenjivaće se od petka, 17. jula.

Na sastanku, doneta je i odluka o zabrani okupljanja više od 10 ljudi na otvorenom.

Na teritoriji cele Republike Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.

Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

SRBIJA NA ŽUTOJ LISTI: Evo šta čeka naše građane na MAĐARSKOJ GRANICI

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve donete mere zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih.

“Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje korona virusa. Uvereni smo da ćemo zajedno sa svim svojim građanima, uz najveću moguću disciplinu i odgovornost, iz bitke protiv korona virusa izaći kao pobednik”, saopštila je Vlada.

 

(Dnevne.rs/Tanjug)